Leven na borstkanker

Zijn borsten het ultieme symbool van vrouwelijkheid?

23 oktober 2019

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

(ex-)Borstkankerpatiënten defileren op de catwalk van de Antwerp Fashion Week. Hoewel nogal algemeen wordt aangenomen dat borsten het ultieme symbool van vrouwelijkheid zijn, hebben veel ex-patiënten, ook op de catwalk, bewust geen (of nog maar één) borst(en) meer, en voelen ze zich daarom niet minder vrouw. Een keuze die aanpassing vereist, maar ook creativiteit stimuleert.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Aandacht afleiden

Pink Ribbon is een organisatie die borstkanker bespreekbaar wil maken, en dan zeker in oktober, internationale borstkankermaand. Vandaar o.a. een defilé op de Antwerp Fashion Week, waarbij ingespeeld wordt op de boeiende relatie tussen mode en vrouwelijkheid. De relatie met mode kan in het begin moeilijk zijn, maar is heel belangrijk om de aandacht af te leiden van het haarverlies, de gewichtstoename, de borstamputatie of de littekens. Veronique Bex, ambassadrice van Pink Ribbon, vertelt op StampMedia dat ze daarom een zelfontworpen tatoeage liet zetten op de littekens van haar twee geamputeerde borsten.

Pink Ribbonmodellen © Maxine De Wulf

 

Flat and fabulous

In België krijgt een op negen vrouwen ooit te maken met borstkanker, zegt Jozefien Daelemans op Charliemag. Naast de kans om eraan te sterven (Europa telt 88.886 overlijdens per jaar), wordt bij een derde van die vrouwen overgegaan tot borstamputatie. Een operatie waar vaak meteen een borstreconstructie aan gekoppeld wordt. Maar om tal van redenen vinden veel vrouwen dat geen goede keuze. Zij gaan niet akkoord met de dwingende gedachte dat vrouwelijkheid per definitie aan borsten wordt gelinkt, en kiezen ervoor om zonder borsten door het leven te gaan.

Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Amancay Blank

 

Artikels en discussiepunten

StampMedia: Pink Ribbon tijdens Antwerp Fashion Weekend: “Borstkanker raakt je in je vrouwelijkheid”

De borstkankermaand en Pink Ribbon willen sensibiliseren, borstkanker bespreekbaar maken. Zijn jullie, in de familie of vriendenkring, al geconfronteerd met borstkanker? Zo ja, kan er dan over gesproken worden, of wordt het toch eerder bedekt gehouden? 
Vind je een organisatie als Pink Ribbon noodzakelijk? Zijn er niet al genoeg van dergelijke verenigingen? 
De vrouwen vertellen over hun littekens na de borstamputatie, dat ze deel zijn beginnen uitmaken van hun leven, dat ze tonen wie ze nu zijn, dat ze zich er niet voor schamen. Heb je zelf al nagedacht wat littekens met je kunnen doen (of al hebben gedaan)? De ziekte laten we hier even buiten beschouwing. 
Wat is volgens Veronique Bex het statement van Pink Ribbon? 
Als je wordt geconfronteerd met borstkanker moet je er gewoon door. Het maakt je niet sterker dan anderen, maar toont juist dat het iedereen kan overkomen. Daarom is het zo belangrijk om in te zetten op preventie en sensibilisering. Deze vrouwen tonen dat, ondanks het moeilijke traject, ze elke dag een beetje sterker worden. Met of zonder borsten of littekens: ze zijn vrouw, ze zijn hier en ze mogen gezien worden.
 
Charliemag: Wat als je geen borsten meer hebt
 
Wat zijn enkele redenen om geen borstreconstructie te laten uitvoeren na een amputatie?
De risico’s die zo’n operatie met zich meebrengt, de kans op infecties, het ongemak of het feit dat hun borsten nooit meer hetzelfde zullen zijn als voorheen, omdat het gevoel in de tepels en het weefsel grotendeels of helemaal verdwijnt. Anderen zien op tegen de vele operaties en willen niet opnieuw onder het mes, maar willen gewoon kunnen helen.
Het niet laten uitvoeren van een borstreconstructie heeft niet alleen een fysieke impact, maar ook een psychologische belasting. Welke?
Vooral inzake intimiteit en seksualiteit brengt het veel stress met zich mee. Wanneer en hoe vertel je bijvoorbeeld aan een nieuwe partner dat je kanker hebt gehad en je borsten bent verloren? En wat als de relatie afspringt omdat je geen borsten meer hebt?
Céline Broeckaert vertelt dat er veel druk is vanuit ziekenhuizen en artsen om een borstreconstructie te laten uitvoeren. Ze gaan ervan uit dat esthetiek belangrijker is dan welbevinden. Open vraag: zou het ook kunnen dat ziekenhuizen en artsen meer verdienen bij een reconstructie? Denk je dat het mogelijk is dat artsen geld boven het welzijn van hun patiënten verkiezen? 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21




Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.