Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Online Themadossiers » De Verdeelde Staten van Amerika

De Verdeelde Staten van Amerika

Een democratie op het scherp van de snee

07 november 2018

De midterms, de tussentijdse parlementsverkiezingen die gisteren in de Verenigde Staten plaatsvonden, hebben geen grote overwinnaar voortgebracht. De verkiezingen werden aanzien als een test voor het beleid van president Trump. Die handhaaft zich met zijn Republikeinse Partij in de Senaat, maar de Democraten veroveren wel het Huis van Afgevaardigden. De verdeeldheid die, zeker sinds de presidentsverkiezing van Trump, het land splijt, lijkt nog niet tot een einde te komen en maakt van de VS een democratie op het scherp van de snee.

Vuurwapens 

Wat bijdraagt tot de verdeeldheid in de VS, is de regelgeving, of het gebrek eraan, rond vuurwapens. Voorstanders van wapendracht schermen met de grondwet, waarin het tweede amendement stelt dat iedereen het recht heeft om een wapen te bezitten. Tegenstanders wijzen dan weer op de duizenden doden die jaarlijks vallen als gevolg van incidenten met vuurwapens. StampMedia maakte een interactieve storymap. 

© logo National Rifle Association of America

Links en rechts vinden elkaar in ‘goede manieren’

Wat je ook van Trump mag denken, sinds hij aan de macht is, zijn gesprekken tussen ideologische tegenstanders op zijn zachtst gezegd verruwd. ‘Tegengestelde partijen schreeuwen gewoon tegen elkaar’, lezen we op Doorbraak. De verdeeldheid tussen Republikeinen en Democraten wordt alsmaar groter. En toch hebben de stadjes Leverett in Massachusetts, vol hoogopgeleide, linkse Democraten, en Letcher County in Kentucky, bevolkt met voornamelijk rechts, Republikeinse mijnwerkers, toenadering tot elkaar gezocht in het project Hands Across the Hills, waarbij ze op zoek gaan naar elkaars achtergrond, en waarbij de vooroordelen over elkaar smelten als sneeuw voor de zon.

Vrouwen rukken op

Misschien is het wel een gevolg van die verdeeldheid, maar het is zeker opmerkelijk dat er nog nooit zo veel vrouwen zijn verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Meer dan 110 zetels van de 535 zullen bezet worden door een vrouw, weet newsmonkey. Dat is een record. Bovendien gaat het dan nog voornamelijk over vrouwen uit minderhedengroepen

Artikels en discussiepunten

StampMedia: Wapengeweld in de VS, een interactief overzicht

Wat zijn de culturele factoren die bijdragen tot de wapengekte in de VS?
Er wordt veel waarde gehecht aan persoonlijke vrijheid en zelfverwezenlijking, zoals in de zogenaamde ‘American Dream’. Daarnaast zijn vuurwapens altijd belangrijk geweest voor de beeldvorming van de VS, met het Wilde Westen en de cowboycultuur als ultieme voorbeeld. Tenslotte leggen de VS sterk de nadruk op patriottisme en de verdediging van liberale waarden. 
De senatoren Manchin en Toomey dienden een wetsvoorstel in om de wapenverkoop aan banden te leggen. Waarom geraakte dat voorstel niet gestemd? 
De stemming zou plaatsvinden op 12 april 2013, maar enkele dagen ervoor werd de Boston Marathon opgeschrikt door een aanslag die alle aandacht naar zich toe zoog, en het wetsvoorstel werd geblokkeerd. 
 
DoorbraakDe twee Amerika’s
 
Waarom zegt Freddy Gray van The Spectator dat Trump de beschaafde vermomming van de Amerikaanse politiek heeft weggenomen?
Bijvoorbeeld door zijn bespotting van het oorlogsverleden van tegenstander John McCain tot zijn omschrijving van de vernielingskracht van orkaan Maria – er stierven daarbij om en bij 3000 mensen – als ‘an incredible success’. 
De Democratische Eric Holder zei, in verband met Trumps brutaliteit: ‘When they go low, we kick ‘em’. Hij bedoelt daarmee dat je tegen zulke mensen even brutaal, of nog brutaler moet zijn. Ben je het daarmee eens? Denk je dat je op die manier de verdeeldheid kan tegengaan? 
Harry De Paepe, de auteur van dit stuk, stelt dat een project als Hands across the Hills niet de politieke kloof, maar de menselijke kloof dicht. Er kunnen met andere woorden geen politieke gevolgen uit voortkomen. Maar zou het niet kunnen dat als je eerst de menselijke kloof dicht, de politiek wel volgt? 
 
newsmonkeyYes, they can: eerste moslima’s, latina’s, native Americans én een homoseksuele gouverneur verkozen
 
Er werden nog nooit zo veel vrouwen verkozen in het Huis van Afgevaardigden in de VS. Maar er is ook een aantal homoseksuele politici verkozen. België had ooit een homoseksuele premier. Weet je nog wie dat was?
Elio Di Rupo was eerste minister van 6 december 2011 tot 11 oktober 2014. Daarvoor bekleedde hij al tal van ambten, waaronder die van Minister-President van Wallonië. Di Rupo is ook sinds 1999 partijvoorzitter van de PS.
ps: Elio Di Rupo is de zoon van een migrant.

Aanvullend artikel

DeWereldMorgen laat de Amerikaanse linguist, filosoof en politiek activist Noam Chomsky aan het woord. Die heeft het over een karavaan vluchtelingen die op weg is naar de VS. Trump wil die vluchtelingen tegenhouden met veel soldaten. Maar Chomsky wijst erop dat deze mensen repressieve regimes ontvluchten die gesteund worden door de VS. Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.