Cultuurjournalistiek

Wouter Hillaert legt uit wat een cultuurjournalist doet (voor corona alles platgooide)

29 april 2020

* (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

In de tijd dat we nog niet verplicht in ons kot moesten blijven, en de deuren van de theaters, bioscopen, dans- en andere kunsthuizen nog wagenwijd open stonden, én journalisten daar nog naar hartenlust konden over schrijven, in die tijd vertelde Wouter Hillaert wat het betekent om cultuurjournalist te zijn en hoe cultuurjournalistiek zich onderscheidt van andere journalistiek. 
Intussen staat de wereld op zijn kop, en ligt de cultuurjournalistiek, net zoals veel andere sectoren, volledig plat. Maar nu krijg je wel een idee over hoe het was, en wie weet, hoe het opnieuw kan zijn.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

 

Foto amfitheater: (CC BY-SA 2.0) cafuego
 

Vragen en discussiepunten 

Wat vindt Wouter specifiek aan cultuurjournalistiek? 
‘Kritiek’. Een oordeel vellen over een theater-, dans, of wat voor voorstelling dan ook. 
Wat is het verschil tussen cultuurjournalistiek en bv. politieke journalistiek? 
Dat je geen onmiddellijke impact of invloed hebt, maar dat er jaren overheen gaan vooraleer theatermakers, acteurs, en kunstenaars in het algemeen, meenemen wat je al die tijd verkondigd hebt. 

Er zijn mensen die niet zoveel waarde hechten aan de invloed van een recensent, dat het publiek sowieso naar het theater komt. Hoe zit dat bij jullie? Houden jullie rekening met wat iemand zegt over muziek, film, theater, …? Of oordeel je toch liever zelf? En wat zijn dan de criteria die jullie hanteren? Wat is er belangrijk voor jullie? 


Als je zelf iets goed vindt, een liedje, een clip, een film, … vind je het dan belangrijk dat je vrienden die mening delen? Of kan je dat niks schelen, en hou je vast aan jouw idee? Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.