COVID-19-medicatie

Gezondheid versus Big Pharma

24 november 2021

** (De verklaring voor de sterretjes vind je hier.)

De vierde golf lijkt de grootste tot nog toe te zullen worden. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Gelukkig zijn die vaccins er, en zitten er zelfs pilletjes aan te komen die Keizerin Corona de mond moet snoeren. Al hebben die medicijnen wel een keerzijde. De farmaceutische firma’s nemen hallucinante winsten op de verkoop ervan. En dat betekent, onder andere, dat er heel veel landen niet in staat zijn om vaccins aan te kopen. Met miljoenen doden tot gevolg. Daarom zouden de patenten opgeheven moeten worden, zodat niet alleen Big Pharma de vaccins, en wellicht later de pilletjes, kan produceren en verkopen tegen woekerprijzen.

Omdat wij graag weten wat jullie denken over de themadossiers, zodat we waar nodig kunnen aanpassen en verbeteren, vragen we jullie om dit beoordelingsformulier in te vullen. Alvast hartelijk dank!

 

Pilletjes, maar met nog veel vraagtekens

Enkele grote farmaceutische firma’s hebben aangekondigd dat ze ver gevorderd zijn in het ontwikkelen van pilletjes als medicijn tegen COVID-19, staat op eos te lezen. Maar dat hoera-bericht heeft nog veel vraagtekens. Want de resultaten van de tests zijn bv. nog niet gecontroleerd door onafhankelijke onderzoekers. En ze gelden niet voor alle mensen.

(CC BY-NC-ND 2.0) SoQ錫濛譙

 

Woekerwinsten door Big Pharma

Pfizer-BioNTech en Moderna samen, rijven per minuut 65.000 dollar winst binnen, staat op DeWereldMorgen. Maar toch is slechts 2 procent van de mensen in lage-inkomenslanden gevaccineerd. Daarom roept de People’s Vaccine Alliance de farmaceutische bedrijven de intellectuele eigendomsrechten voor COVID-vaccins, -tests, -behandelingen en andere medische hulpmiddelen onmiddellijk op te schorten, zodat de medicijnen goedkoop in lage-inkomenslanden geproduceerd kunnen worden. En regeringen moeten dat steunen, want de ontwikkeling van de medicijnen door Big Pharma kon niet gebeuren zonder miljarden aan subsidies van overheden.

(CC BY 2.0) Christopher Michel

 

Vragen en discussiepunten

eos: Geneesmiddelen tegen covid-19 in de pijplijn

Het is goed nieuws dat deze pillen ernstige ziekte en ziekenhuisopname kan vermijden. Wat is het probleem dan?
Het zal nog even duren voor duidelijk wordt of de coronapillen inderdaad zo effectief zijn als de persberichten doen geloven. Vaccinatie blijft de meest effectieve manier om de kans op ernstige COVID-19 en ziekenhuisopname te verlagen.

DeWereldMorgen: Pfizer, BioNTech en Moderna maken elke seconde 1000 dollar winst terwijl armste landen grotendeels ongevaccineerd blijven

Waarom zouden bedrijven, die nota bene 8 miljard aan steun hebben gekregen, vaccintechnologie en know-how moeten overdragen aan capabele producenten in lage- en midden-inkomenslanden?
Dit zou het wereldwijde aanbod kunnen vergroten, prijzen kunnen drukken en miljoenen levens kunnen redden.
Albert Bourla, de CEO van Pfizer, noemde de oproep om vaccinrecepten te delen “gevaarlijke onzin”. Wat zei Anna Marriott, Oxfam’s Health Policy Manager daarover?
“De uitspraak van de CEO van Pfizer is een vals excuus waarachter farmaceutische bedrijven zich verschuilen om hun astronomische winsten te beschermen. Overheden slaan de bal volledig mis door deze bedrijven toe te staan hun monopolie te behouden en het aanbod kunstmatig te beperken. En dit te midden van een pandemie terwijl nog zoveel mensen wereldwijd moeten worden gevaccineerd”.
Er zijn enkele West-Europese landen die het voorstel om know-how en technologie te delen, blokkeren. Waarom doen ze dat?
Zij laten de belangen van farmaceutische bedrijven voorgaan op wat het beste is voor de wereld.

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.