Aanmelden

Nog geen account?
klik hier om te registreren.

Wat je zeker moet weten over nieuws

 1. Nieuws is slechts een selectie en interpretatie van wat in de wereld gebeurt.

 2. Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe zijn kernvragen van een journalist. Wanneer een journalist een nieuwsbericht gemaakt heeft, gaat hij op basis van deze vragen na of het bericht alle informatie weergeeft die nodig is om iemand te informeren.

 3. Sociale media zijn een belangrijk nieuwsplatform voor jongeren zowel om informatie te zoeken als te delen. Maar wat velen niet weten is dat nieuws online gepersonaliseerd is door het zoek- en klikgedrag waardoor je een zeer eenzijdige berichtgeving kan krijgen.

 4. Beeldmateriaal wordt vaak gebruikt om te bewijzen of een bericht echt is of niet. Op het eerste zicht lijken deze beelden objectief. Maar is het wel zo? Soms worden afbeeldingen of videobeelden gebruikt die al eens ergens anders verschenen zijn.


Tips voor jou als leerkracht

 1. Leer kinderen en jongeren verschillende nieuwsbronnen kennen waar ze een volledige, onafhankelijke verslaggeving kunnen raadplegen. Op die manier leren ze dat er meer nieuwsbronnen zijn dan diegene die via sociale media op hen afkomen.

 2. Leer kinderen en jongeren betrouwbare informatie herkennen. Er zijn verschillende elementen die je kan nagaan om te zien of iets betrouwbaar is zoals de auteur, bron, aangehaalde bronnen, datum, medium, doel, de url …

 3. Hoe ga je om met tegenstrijdige informatie? Neem niet zomaar informatie over maar raadpleeg ook andere bronnen. Tegenstrijdige informatie is niet altijd helemaal te voorkomen. Ook wetenschappers spreken elkaar wel eens tegen! Maak op grond van eigen analyse en inzicht de keuze welke informatie je wel accepteert en welke niet.

 4. Leer kinderen en jongeren kritisch kijken naar beelden! Je kan hiervoor de VTS (visual thinking strategy) gebruiken. Neem je de tijd om naar beelden te kijken en ze in groep te bespreken. Drie vragen:
  # Wat gebeurt er in dit beeld? (Vraag niet: wat zie je? Dan krijg je een opsomming. Je wil een verhaal om verbanden te zien)
   # Wat zie je waardoor je dit zegt? (Zo krijg je argumenten voor de interpretatie)
  # Wat gebeurt er nog meer? (Er is altijd meer te vinden)

Krijg je er maar niet genoeg van? Nieuws in de Klas duurt 1 week. Wil je nieuws en actualiteit langer onder de aandacht houden, doe dan mee aan de Nieuwsquiz of werk met KrantenMaker