Home » Aan de slag met het Elektronisch Nieuwsarchief

Aan de slag met het Elektronisch Nieuwsarchief

Het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA) bevat het televisienieuwsarchief en het krantennieuwsarchief.

Het televisienieuwsarchief bestaat sinds 2003 en archiveert en annoteert alle 19u journaals van Eén en VTM. Op dit moment bevat het archief alle nieuwsuitzendingen tussen 2003 en juni 2019. Deze uitgebreid zijn beschreven en via een website doorzoekbaar en te bekijken. Sinds 2011 worden ook andere actualiteitsprogramma’s gearchiveerd.

Het krantennieuwsarchief bestaat uit de krantenartikelen van acht Vlaamse kranten (De Standaard, De Morgen, De Tijd, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Metro). Op dit moment bevat het archief alle krantenartikelen van 2003 tot en met 2018. De artikelen zijn via een website doorzoekbaar.

Het ENA stelt de data ter beschikking van de wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap en de Vlaamse Gemeenschap. Bovendien beantwoordt het ENA specifieke en gerichte vragen van studenten, onderzoekers, politici, beleidsmedewerkers, de omroepen VRT en VTM, en andere belanghebbenden zoals leraars en partijen uit het middenveld met betrekking tot de nieuwsinhoud in Vlaanderen.

Wil je graag in de klas eens snuisteren in het Elektronisch Nieuwsarchief? Vraag dan nu een login aan voor de website www.nieuwsarchief.be bij Ine Kuypers (ine.kuypers@uantwerpen.be).
Ideaal voor een les geschiedenis of wiskunde! Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.