Home » Het belang van voeding

Het belang van voeding

Weet wat je eet

06 maart 2018
 
We moeten allemaal eten. Het is levensnoodzakelijk. Toch kunnen 2 miljard mensen dat vandaag niet. Maar dat we hier in het rijke westen een overvloed aan voedsel hebben, betekent niet dat er geen problemen zijn. Eetstoornissen bijvoorbeeld, door een onrealistisch schoonheidsideaal. En het voedsel zelf: wat zit er nu precies allemaal in dat sappige varkenskoteletje? 
 
mario..olmos (CC BY-NC 2.0) 
 
Dik = ongezond, lui en lelijk
 
Het is geen ongewone vergelijking. Ze zit ingebakken in onze schoonheidscultuur. Wie te dik is, moet diëten. Maar helpt diëten wel? En zo niet, wat is het alternatief? Charlotte Wollaert beschrijft op Charliemag haar eigen gevecht met eten, en hoe ze ontdekte dat goed naar de signalen van je eigen lichaam luisteren en een mentale gezondheid twee voorwaarden zijn om beter om te gaan met eten. 
 
Charlotte Astrid (CC BY 2.0)
 
Het 5:2 dieet
 
Misschien bestaan er wel diëten die echt werken. newsmonkey neemt het 5:2 dieet onder de loep, waarbij je vijf dagen gezond en evenwichtig eet, en twee dagen nagenoeg vast. De kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Al volg je het dieet best onder medische begeleiding, en zijn er toch enkele kanttekeningen bij te plaatsen.
 
Geen vlees
 
Wat je eet, is natuurlijk ook van belang. Gezond en evenwichtig. Volgens DeWereldMorgen doe je dat best niet met vlees, want dat zit vol antibiotica. Een serieus probleem, want het maakt ons resistent voor als we die medicijnen echt nodig hebben bij een bacteriële infectie.
 
Hepatitis E
 
 
Voor wie wel graag af en toe een stukje vlees eet: wees toch maar voorzichtig met varkensvlees. Aan Apache vertellen virologen, waaronder Marc Van Ranst, dat veel varkens het hepatitis E – virus in zich dragen en dat zoiets nare gevolgen kan hebben. Dat sappige varkenskoteletje kun je maar best twintig minuten laten bakken. 
 
Artikels
 
 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

Discussiepunten

Bijkomende artikels

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.