Home » VRT NWS

VRT NWS

VRT, de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie, is de openbare omroep van de Vlaamse Gemeenschap. Wil je meer weten over VRT, neem dan zeker een kijkje op de website.

De VRT wil alle Vlamingen informeren, inspireren en verbinden, en zo de Vlaamse samenleving versterken.

In kader van Nieuws in de Klas kan je aan de slag met: 

VRT NWS 

VRT NWS produceert mediadiensten op vlak van informatie en duiding die relevant zijn voor het publiek en het vertrouwen van het publiek genieten.  

De nieuwsdienst van de VRT stelt het publieke belang voorop, hanteert een duidelijke journalistieke deontologie en is redactioneel onafhankelijk. Inhoudelijke afwegingen staan voorop bij de selectie en presentatie van nieuws en ander journalistieke content.

Het actuele nieuwsaanbod kan je op de website van VRT NWS terugvinden, maar ook via Het Archief voor Onderwijs. 

KLAAR 

Met KLAAR biedt de VRT via de platformen van het Archief voor Onderwijs en Smartschool beeldmateriaal aan op maat van het onderwijs, meer bepaald voor leerkrachten en leerlingen van de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs. Leen De Ridder en Yousri Mekroum zijn de gezichten van KLAAR.

 

Waarom KLAAR?
VRT NWS wil met jonge mensen connecteren en hen onafhankelijke, betrouwbare informatie en duiding geven rond actuele thema’s. Dat is nodig in een tijd waarin Facebook en andere sociale media vaak de enige nieuwsbronnen van jongeren zijn. Met het nieuwe project KLAAR wil VRT NWS samen met Het Archief voor Onderwijs en Smartschool content aanreiken die in de klas gebruikt kan worden: inhoudelijk op maat van jongeren, in een klare taal en met een hedendaagse beeldtaal. KLAAR wil jongeren niet alleen inzicht en context bieden bij de actualiteit, maar hen ook leren om kritisch, doelgericht en bewust om te gaan met de media.
Wat is KLAAR?

KLAAR biedt audiovisueel lesmateriaal voor de eerste en de tweede graad van het middelbaar onderwijs. Het zijn korte items rond actuele begrippen en thema’s, uit de leefwereld van de jongeren (bijvoorbeeld smartphoneverslaving) of uit het wereldnieuws (bijvoorbeeld Donald Trump).

De items van KLAAR kunnen worden gebruikt als opstap voor een klasgesprek of inleiding van een lesonderwerp. Elk onderwerp komt in aanmerking: moeilijke of delicate maatschappelijke thema’s (bijvoorbeeld sexting) kunnen het debat in de klas op gang brengen en de polarisering tegengaan.  

De hosts Leen en Yousri gaan op zoek naar experten die een heldere uitleg of extra duiding kunnen geven. Bij elk item voorziet Het Archief voor Onderwijs een collectie met extra beeldmateriaal die je als leerkracht kan inzetten in de klas om de onderwerpen van KLAAR nog beter te contextualiseren.

Voor wie is KLAAR?
VRT NWS hoopt met KLAAR een format aan te bieden dat de leerkrachten met plezier gebruiken in hun lessen. Op maat van de leerlingen, maar ten behoeve van de leerkrachten, ter ondersteuning van het leerplan en met verschillende lesdoelen: overleg en debat initiëren, de aandacht van de leerlingen verhogen, leren omgaan met (nieuws)media, enz.  
Waar en wanneer?

Elke woensdagmiddag vind je de nieuwste items van KLAAR op de website van Het Archief voor Onderwijs en via Smartschool.

Heb je geen account voor het Archief voor Onderwijs? Registreer je dan gratis met je lerarenkaart of stamboeknummer.

Karrewiet

Speciaal voor kinderen is er Karrewiet. Alle fragmenten kan je terugvinden op de website van Ketnet. Neem zeker ook eens een kijkje in het archief van Karrewiet.

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.