Home » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Over

Vind je het antwoord niet? Of heb je nog andere vragen of suggesties? Laat het ons weten en we helpen je zo snel mogelijk verder. 

 

1. Online themadossiers

Wat zijn de online themadossiers?

Naast het gebruik van kranten en magazines, kan je ook aan de slag met de online themadossiers van de onafhankelijke nieuwssites. In deze dossiers worden artikels van de verschillende onafhankelijke nieuwssites over een bepaald thema naast elkaar gelegd en vergeleken.

De themadossiers kan je het hele schooljaar door gratis raadplegen. Je hoeft hiervoor geen login aan te vragen.

Daarnaast kan je ook rechtstreeks surfen naar de onafhankelijke nieuwssites. Nieuwssites die vrij beschikbaar zijn: www.newsmonkey.be, www.dewereldmorgen.be, www.doorbraak.be, www.mo.be, www.rektoverso.be, www.stampmedia.be, www.charliemag.be. De nieuwssite www.apache.be is betalend. Maar gebruikers van Nieuws in de Klas krijgen via een online themadossier toegang tot de content van Apache.

Hoe gebruik ik de themadossiers?
De themadossiers zijn vooral geschikt voor het secundair onderwijs. Je kan de dossiers op verschillende manieren inzetten in de klas. Meer info. 
Waar kan ik de online themadossiers terugvinden?
De online themadossiers kan je terugvinden onder de rubriek ‘Aan de slag – Verdiep je in de themadossiers’. Hier krijg je een overzicht van de verschillende dossiers die reeds gemaakt zijn. Door de filters te gebruiken kan je themadossiers op jaartal, thema en categorie selecteren. 

 

2. Audiovisuele media

Waar kan ik beeldmateriaal terugvinden?
Onder de rubriek ‘Aan de slag – Bekijk het nieuws’, kan je heel wat beeldfragmenten terugvinden die in Het Archief voor Onderwijs zitten. Op de website van Nieuws in de Klas kan je voornamelijk die fragmenten terugvinden die een link hebben met hoe nieuws gemaakt wordt.
Let op: De beeldfragmenten kan je enkel bekijken via Het Archief voor Onderwijs. Dit heeft te maken met het auteursrecht. Je moet hiervoor wel eerst aanmelden op Het Archief voor Onderwijs. 
Wat is Het Archief voor Onderwijs?

Op Het Archief voor Onderwijs vind je als leerkracht een rijk aanbod aan kwalitatief audiovisueel materiaal. Dit online onderwijsplatform van VIAA biedt toegang tot video- en audiofragmenten van landelijke en regionale omroepen, maar ook van diverse cultuur- en erfgoedinstellingen. Het materiaal op de beeldbank wordt speciaal geselecteerd door leerkrachten en educatieve partners, volledig op maat van het onderwijs.

Ben je geprikkeld? Kom hier nog meer te weten over Het Archief voor Onderwijs !

Wat is KLAAR?

KLAAR biedt audiovisueel lesmateriaal voor de eerste en de tweede graad van het middelbaar onderwijs. Het zijn korte items rond actuele begrippen en thema’s, uit de leefwereld van de jongeren (bijvoorbeeld smartphoneverslaving) of uit het wereldnieuws (bijvoorbeeld Donald Trump).

De items van KLAAR kunnen worden gebruikt als opstap voor een klasgesprek of inleiding van een lesonderwerp. Elk onderwerp komt in aanmerking: moeilijke of delicate maatschappelijke thema’s (bijvoorbeeld sexting) kunnen het debat in de klas op gang brengen en de polarisering tegengaan.  

De host Yousri gaat op zoek naar experten die een heldere uitleg of extra duiding kunnen geven. Bij elk item voorziet Het Archief voor Onderwijs een collectie met extra beeldmateriaal die je als leerkracht kan inzetten in de klas om de onderwerpen van KLAAR nog beter te contextualiseren.

Elke woensdagmiddag vind je de nieuwste items van KLAAR op de website van Het Archief voor Onderwijs en via Smartschool.


3. Papieren kranten en magazines 

Aanmelden

Moet ik me registreren om met het materiaal van Nieuws in de Klas aan de slag te gaan? 
Je moet enkel als nieuwe deelnemer registreren op de website van Nieuws in de Klas om een papieren kranten- en magazinepakket te bestellen. Enkel als je geregistreerd bent, kan je een papieren pakket aanvragen. Al het andere materiaal kan je raadplegen zonder eerst te registeren of aan te melden. 
Ik nam vorig jaar deel aan Nieuws in de klas, moet ik dan opnieuw registreren? 
Nee, je kan aanmelden met jouw gebruikersnaam. Jouw gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je toen registreerde, jouw paswoord blijft hetzelfde. 

Ken je jouw paswoord niet meer? Klik op ‘Wachtwoord vergeten?’ onder het aanmeldvakje rechts op de website. Je krijgt dan een paswoord toegestuurd naar het e-mailadres dat je als gebruikersnaam opgaf.

Heb je intussen een ander e-mailadres?  Wil je je profiel aanpassen om bv. meer of minder nieuwsbrieven van Nieuws in de Klas te ontvangen? Log dan in en update je profiel op de website.

Hoe moet ik registreren?
Rechtsbovenaan op de homepagina kan je een account aanmaken. Na registratie krijg je een e-mail met een bevestigingslink. Als je daarop klikt, is jouw registratie bevestigd en ben je automatisch aangemeld. Je kan dan een pakket bestellen.

Let op: zonder bevestiging is jouw registratie niet voltooid en kan je niet inloggen. Twee maal onder een zelfde gebruikersnaam/e-mailadres registreren is niet mogelijk.

Kan ik zelf een wachtwoord kiezen?
Je kan zelf een wachtwoord kiezen van minimaal 6 karakters.
Kan ik later opnieuw aanmelden?
Na registratie kan je altijd opnieuw aanmelden. Het wachtwoord word je per e-mail toegezonden. Jouw gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je registreerde.
Wat als ik mijn wachtwoord vergeten ben?
Via ‘wachtwoord vergeten’ kan je jouw eigen wachtwoord weer opvragen. Het word je onmiddellijk via e-mail toegestuurd.
Ik kan me niet aanmelden?
Via jouw gebruikersnaam en jouw wachtwoord log je in via het systeem. Controleer altijd goed spelling, hoofdlettergebruik en spaties. Blijf het probleem bestaan, contacteer dan onze helpdesk via info@nieuwsindeklas.be.
Hoe kan ik me uitschrijven?
Wens je uitgeschreven te worden uit de database van Nieuws in de Klas, stuur dan een mailtje naar info@nieuwsindeklas.be.


Bestellen

Hoe kan ik een papieren kranten- en magazinepakket bestellen?
Je schrijft je eenmalig in via registratie. Je krijgt een e-mail met een weblink en de herhaling van jouw paswoord en gebruikersnaam. Je klikt op de link in de mail. Je meldt aan om via het webformulier het nieuwspakket te bestellen.

Let op: Je kan pas vanaf het najaar een papieren kranten- en magazinepakket bestellen voor jezelf en/of voor collega’s. Je aanvraag wordt in principe binnen de 3 weken verwerkt. Het nieuwspakket wordt bezorgd vanaf de opgegeven startdatum.
Het is goed om weten dat De Tijd niet op maandag verschijnt, Humo enkel op dinsdag en Knack enkel op woensdag.

Hoe kan ik een digitaal pakket (login website kranten en magazines) bestellen? 
Wanneer je een papieren nieuwspakket bestelt, kan je meteen ook een login aanvragen voor de digitale kranten en magazines. De thematische online dossiers van de onafhankelijke nieuwssites kan je zo raadplegen via de website van Nieuws in de klas. Een digitaal pakket bestellen stap voor stap: 

  1. Ga naar het bestelformulier nadat je bent aangemeld op de website.
  2. Bestel jouw papieren en digitale nieuwspakket. Er wordt automatisch een digitale login voor de 7 krantenwebsites, Knack en Humo toegevoegd aan jouw bestelling. Wil je enkel een digitaal nieuwspakket bestellen, vink dan het kruisje bij het papieren krantenpakket uit.
  3. De startperiodes voor de digitale pakketten zijn gekoppeld aan de startdata van de papieren pakketten. Er worden 14 startmomenten voorzien.
  4. Je kan maximaal 30 digitale logins bestellen per school. Hou dus zeker ook rekening met de bestellingen van jouw collega’s!
  5. Klik onderaan op bewaren. Is jouw bestelling goed geplaatst, dan komt die in jouw persoonlijk besteloverzicht op de website (rechterbovenhoek).
  6. Je ontvangt meteen een bevestigingsmailtje voor jouw papieren nieuwspakket. Je krijgt jouw login voor de digitale kranten en magazines 1 of 2 dagen voor de start van jouw periode toegestuurd. Deze login blijft 5 dagen geldig. Wanneer je de login niet gebruikt, vervalt die na de periode waarop je jouw nieuwspakket besteld hebt. 
Kan ik voor meerdere klassen tegelijk bestellen?
Het is mogelijk voor meerdere klassen te bestellen.
Let op: Per klas plaats je een bestelling en je ontvangt één papieren nieuwspakket per klas
Moet je een bestelling plaatsen voor drie klassen? Dan plaats je drie afzonderlijke bestellingen zodat je ook 3 pakketten krijgt. Indien je maar 1 bestelling plaatst, zal je maar 1 pakket krijgen. 
Hoe kan ik meedoen aan het tabletproject?
Geef via info@nieuwsindeklas.be aan dat je interesse heeft om deel te nemen aan het tabletproject tijdens uw startweek. Nieuws in de Klas selecteert voor elke startperiode 2 scholen in Vlaanderen die aan de slag kunnen met de tablets. Gezien de beperkte beschikbaarheid is snel intekenen dus de boodschap!
Kan ik ook via telefoon, mail, … een papieren pakket bestellen?
Neen. Je kan uitsluitend papieren kranten en magazines aanvragen via de website en het daartoe bestemde bestelformulier. De thematische online dossiers van de onafhankelijke nieuwssites kan je zo raadplegen via de website van Nieuws in de klas. 
Kan ik mijn bestelling wijzigen?
Je kunt jouw bestellingen wijzigen zolang ze niet zijn aanvaard en verwerkt. Eenmaal de bestellingen zijn doorgegeven aan de verschillende distributiekanalen, kunnen ze niet meer gewijzigd worden. Controleer de data dus goed alvorens jouuw bestelling te plaatsen.
Kan ik een nieuwspakket bestellen in vakantieperiodes?
Je kunt jouw aanvraag voor een bestelling via het web in de vakantieperiode plaatsen, maar de levering ervan is enkel mogelijk in de toegelaten periodes. Dat betekent steeds vanaf een maandag, met uitzondering van vakantieperiodes en feestdagen. Er moeten minstens 3 weken zitten tussen jouw aanvraag en de leverings- of startdatum.
Let op: Een aanvraag plaatsen kan pas vanaf het oktober of november. 
Kan ik een nieuwspakket aanvragen voor een collega?
Je kunt makkelijk een bestelling plaatsen voor jouw collega. Je meldt je daarvoor aan met jouw eigen gebruikersnaam en paswoord. Bij de bestelling klik je de optie ‘ik bestel voor een collega’ aan. Pakketten voor andere klassen aanvragen, kan door een nieuwe bestelling te plaatsen.
Kan ik een bestelling plaatsen als ik geen e-mailadres heb?
Neen. We raden je aan een gratis e-mailadres aan te maken, bijvoorbeeld via www.hotmail.com of www.gmail.com. Dit adres kan je gebruiken om te registeren en aan te melden. Ofwel laat je een collega een bestelling voor jou plaatsen.
Hoeveel nieuwspakketten kan ik bestellen?
Je kan maar één nieuwspakket per klas bestellen. In het Papieren Nieuwspakket zijn 21 kranten per dag en 2 magazines per week opgenomen. Daarnaast heb je via het Digitaal Nieuwspakket ook toegang tot de online kranten en de thematische dossiers van de onafhankelijke nieuwssites.
Kan ik zelf een nieuwspakket samenstellen?
Neen. We werken uitsluitend met standaardpakketten.
Kan ik ook een nieuwspakket bestellen als ik niet tot de doelgroep behoord?
Nieuws in de Klas is er voor lager onderwijs, het middelbaar onderwijs, de lerarenopleidingen, de universitaire talencentra, de centra voor basiseducatie, het onderwijs voor sociale promotie, de ziekenhuisscholen, … . Bibliotheken, universiteiten of hogescholen (opleiding journalistiek, …) kunnen niet inschrijven. Internaten kunnen enkel inschrijven via het secretariaat en binnen een educatieve context.
Kan ik ook een nieuwspakket bestellen als ik niet in België woon?
Neen, enkele scholen uit België kunnen een nieuwspakket bestellen.

 


Levering

Wat moet ik doen wanneer mijn nieuwspakket te laat (= na 9u ’s ochtend) aankomt of onvolledig is?
In principe leveren De Post en de lokale krantenbedelers de nieuwsmedia tussen 7 en 9 uur. Heb je na 10 uur nog niet al jouw kranten of magazines, neem dan contact op via info@nieuwsindeklas.be

Indien niet alle (van de 15) kranten toekomen, neem je eveneens contact op. We proberen jouw vraag zo snel mogelijk te behandelen. Let op! De Tijd verschijnt niet op maandag, Humo enkel op dinsdag en Knack enkel op woensdag. Sommige dagen ontvang je dus meer of minder nieuwsmedia. 

Kan ik het nieuwspakket op mijn persoonlijk adres laten leveren?
Neen. Er kan alleen op schooladressen geleverd worden.
Kan ik het nieuwspakket laten leveren op een ander vestigingsadres van de school dan het hoofdadres? 
De databank is geüpdatet met de wijk- of vestigingsadressen van alle scholen bekend bij het Departement Onderwijs. Je kunt jouw bestelling op één van deze adressen laten leveren.

Staat jouw adres er toch niet bij, dan kan je het zelf invullen. Voorzie dan iets meer tijd dan gebruikelijk tussen jouw bestelling en de levering ervan. Jouw aanvraag wordt in dit geval extra gecontroleerd.

 

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.