Nieuws uit de klas
Interview met een leerkracht
In plaats van Nieuws in de Klas, brengen we deze keer nieuws uit de klas! Gina Meuris geeft les in Centrum Leren en Werken en legt uit hoe zij haar klas informatiegeletterd maakt.
Het is de bedoeling dat ze de attitude krijgen om het nieuws niet af te zetten, maar om gewoon eens te luisteren zodat ze kunnen meepraten over een topic met klasgenoten en om te weten wat er in de wereld gebeurt.
Op welke manier maak jij gebruik van het NIK initiatief?
“Ik laat ze de krant lezen, op deze manier leren ze lezen. De leerlingen maken ook een opdracht rond de actualiteit, ze moeten digitale kranten met elkaar vergelijken. Het lesmateriaal van Nieuws in de klas herwerk ik. Ik gebruik een mengvorm van de lesfiches voor het lager en het secundair onderwijs. Wereldproblemen worden besproken en onderwerpen zoals de verkiezingen komen ook aan bod. Ook uit de themadossiers haal ik af en toe interessante onderwerpen! De afleveringen van KLAAR laat ik zien, de leerlingen halen uit dit beeldmateriaal de essentie. Moeilijke begrippen zoals democratie worden uitgelegd en hieraan koppel ik dan een klasgesprek.”
Hoe maak jij je klas informatiegeletterd?
“Wij bekijken samen het VRT-nieuws en vatten deze nieuwsuitzending samen. De Metro, het Nieuwsblad en ons actuabord zorgen voor interessante artikels. Wekelijks houd ik een actua moment; de leerlingen maken zelf een portfolio en we bespreken elke ochtends de nieuws hoofdpunten.”
Vind je informatiegeletterdheid een onmisbare vaardigheid?
“Ja eigenlijk wel, want fake news onderscheiden is moeilijk voor hen. Ze denken dat als het ergens geschreven staat dat het ook waar is.”
Heb je tips voor andere leerkrachten om hun klas informatiegeletterd te maken?
“Zoveel mogelijk met actua bezig zijn, zodat de mindset van de leerlingen verandert. Het is de bedoeling dat ze de attitude krijgen om het nieuws niet af te zetten, maar om gewoon eens te luisteren zodat ze kunnen meepraten over een topic met klasgenoten en om te weten wat er in de wereld gebeurt. Jongeren nemen de code van de online kranten mee naar huis en de ouders gebruiken die dan, ze zijn daar blij mee!”