Home » In de kijker » Nieuws uit de klas

Nieuws uit de klas

Interview met een leerkracht

In plaats van Nieuws in de Klas, brengen we deze keer nieuws uit de klas! Gina Meuris geeft les in Centrum Leren en Werken en legt uit hoe zij haar klas informatiegeletterd maakt.

Het is de bedoeling dat ze de attitude krijgen om het nieuws niet af te zetten, maar om gewoon eens te luisteren zodat ze kunnen meepraten over een topic met klasgenoten en om te weten wat er in de wereld gebeurt.

Op welke manier maak jij gebruik van het NIK initiatief?

“Ik laat ze de krant lezen, op deze manier leren ze lezen. De leerlingen maken ook een opdracht rond de actualiteit, ze moeten digitale kranten met elkaar vergelijken. Het lesmateriaal van Nieuws in de klas herwerk ik. Ik gebruik een mengvorm van de lesfiches voor het lager en het secundair onderwijs. Wereldproblemen worden besproken en onderwerpen zoals de verkiezingen komen ook aan bod. Ook uit de themadossiers haal ik af en toe interessante onderwerpen! De afleveringen van KLAAR  laat ik zien, de leerlingen halen uit dit beeldmateriaal de essentie. Moeilijke begrippen zoals democratie worden uitgelegd en hieraan koppel ik dan een klasgesprek.”

Hoe maak jij je klas informatiegeletterd?

“Wij bekijken samen het VRT-nieuws en vatten deze nieuwsuitzending samen. De Metro, het Nieuwsblad en ons actuabord zorgen voor interessante artikels. Wekelijks houd ik een actua moment; de leerlingen maken zelf een portfolio en we bespreken elke ochtends de nieuws hoofdpunten.”

Vind je informatiegeletterdheid een onmisbare vaardigheid?

“Ja eigenlijk wel, want fake news onderscheiden is moeilijk voor hen. Ze denken dat als het ergens geschreven staat dat het ook waar is.”

Heb je tips voor andere leerkrachten om hun klas informatiegeletterd te maken?

“Zoveel mogelijk met actua bezig zijn, zodat de mindset van de leerlingen verandert. Het is de bedoeling dat ze de attitude krijgen om het nieuws niet af te zetten, maar om gewoon eens te luisteren zodat ze kunnen meepraten over een topic met klasgenoten en om te weten wat er in de wereld gebeurt. Jongeren nemen de code van de online kranten mee naar huis en de ouders gebruiken die dan, ze zijn daar blij mee!”Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.