What's New

Fake news en complottheorieën zijn dezer dagen helemaal terug van (nooit) weggeweest. Hoe maken we jongeren hiervan bewust en hoe wapenen we hen hiertegen? Welke kritische vragen moeten ze stellen om fake news en complottheorieën te ontmaskeren? Ontdek het educatief pakket What’s New. 

Hoe ga je vandaag om met propaganda, complottheorieën en misleidende informatie? Dagelijks krijgen we via (sociale) media duizenden berichten binnen: van harde, onweerlegbare (?) feiten tot absolute ‘bagger’. We beseffen dat wel, maar worden toch met open ogen om de tuin geleid. En dat heeft gevolgen. In het project ‘What’s New’ sloegen Mediawijs en Kazerne Dossin de handen in elkaar en gingen op zoek naar manieren om met jongeren te werken over complottheorieën en propaganda.

Wat komt aan bod

Jongeren leren hoe ze propaganda en complottheorieën kunnen doorprikken via (historische) voorbeelden. Zo krijgen ze meer inzicht in mechanismen die vroeger, maar ook vandaag nog worden toegepast. Jongeren leren:

Zo gebruik je het

Doe in de klas een online experiment op zoek naar complotten en filterbubbels en laat je leerlingen zelf propaganda maken om de propagandatechnieken te leren kennen. 

Aantal deelnemers: je kan in groepjes werken of met de hele klas aan de slag gaan.

Duur: ± 2 tot 3 lesuren.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.