Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Lesmateriaal » Welk type nieuwsgebruiker ben jij? (zelftest)

Welk type nieuwsgebruiker ben jij? (zelftest)

Kunnen de leerlingen inschatten hoe vaak ze per dag in aanraking komen met nieuws? Waarschijnlijk geven de meeste leerlingen aan dat ze nauwelijks of zelfs nooit het nieuws volgen. Maar klopt dat beeld wel? Komen ze echt zo weinig in aanraking met nieuws? Aan de hand van deze test ontdekken leerlingen welk type nieuwsgebruiker ze zijn. De test is een ideale manier om nadien een klasgesprek te doen met de leerlingen om meer inzicht te krijgen in hun nieuwsgebrek. 

Methodiek

Profielen

  1. Je bent een toevallige nieuwspassant!
    Je leest vooral nieuwsberichten die gedeeld worden op Facebook of andere sociale media. Daarnaast maak je ook gebruik van televisie, radio en zelfs in gesprekken met vrienden of familie krijg je je nieuwsporties binnen. Het meest interessant vind je nieuws over criminaliteit, cultureel nieuws of nieuws over beroemdheden.
    Je schat jezelf vrij nieuwswijs in: je bent ervan overtuigd dat je de vaardigheden hebt om nieuws te begrijpen en dat je de kwaliteit van nieuws ook goed kunnen inschatten. Toch zet je dit niet altijd om in de praktijk. De naam van de journalist zul je (bijna) nooit verifiëren. Ook ga je zelden na hoe recent een nieuwsbericht gepubliceerd werd. 
  2. Je bent een sceptische nieuwsontwijker!
    Je bent eerder geneigd om jezelf af te sluiten voor het nieuws. Je schrijft jezelf heel weinig nieuwswijze kennis en vaardigheden toe. Hierdoor ga je ook de meerwaarde van nieuwswijsheid in de maatschappij in vraag stellen.   
    Jammer genoeg ga je zelden of nooit controleren of een nieuwsbericht betrouwbaar is. De naam van de journalist zul je nooit verifiëren. Ook ga je zelden na wie het nieuwsbericht verspreidt, hoe recent een nieuwsbericht gepubliceerd werd of ga je nieuwsberichten over beruchte personen of bedrijven niet met een korreltje zout nemen.
    Als sceptische nieuwsontwijker heb je het gevoel geen controle te hebben over de nieuwsberichten die je bereiken, en ben je het meest sceptisch ten aanzien van nieuws in vergelijking met anderen.
    Als je al in aanraking komt met nieuws, dan is dat meestal op aanraden van vrienden, school of familie of toevallig uit verveling. Als je zelf nieuws raadpleegt, dan is dat meestal via sociale media of op televisie. 
  3. Je bent een nieuwswijze omnivoor!
    Je maakt vooral gebruik van een breed scala aan nieuwskanalen, zoals sociale media, televisie en nieuwswebsites. Actua komt zelfs aan bod tijdens gesprekken met vrienden of familie of via berichtenapps, zoals WhatsApp. Je hebt een brede interesse in tal van onderwerpen en zelfs politiek vind je interessanter in vergelijking met de andere profielen. Maar, algemeen ben je het meest geïnteresseerd in sport, criminaliteit en cultureel nieuws. 
    Als nieuwswijze omivoor schat je jezelf vrij nieuwswijs in en vind je een nieuwswijze samenleving belangrijk. Dit betekent dat je ervan overtuigd bent dat je de vaardigheden beheerst om nieuws te begrijpen of om de betrouwbaarheid van nieuws te beoordelen. Je bent er ook van overtuigd dat we kritisch moeten omgaan met nieuws en niet alles zomaar voor waar mogen aannemen.
    Het beste van al is dat je er zelfs in slaagt om deze nieuwswijze houding om te zetten in de praktijk! Je controleert de betrouwbaarheid van nieuwsberichten aan de hand van het nieuwsmerk (vb. HLN.be of De Standaard), het kanaal dat het nieuwsbericht verspreidt of de persoon of het bedrijf waarover geschreven wordt. Je gaat dus regelmatig actief en uit eigen beweging op zoek naar interessant nieuws.

Doe de test en ontdek welk type nieuwsgebruiker jij bent.

De test is ontwikkeld door Mediawijs en imec-mict-UGent in samenwerking met imec-SMIT-VUB en Universiteit Groningen in kader van Nieuws in de klas.



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.