Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Lesmateriaal » Lesfiche: Nieuwsselectie en -waarde

Lesfiche: Nieuwsselectie en -waarde

Nieuws is altijd waargebeurd, maar niet alles wat gebeurt, haalt de pers. Het nieuws in de krant, online, op televisie, op de radio is altijd een selectie, een keuze, door mensen gemaakt. De belangrijkste eis voor een bericht is dat het nieuwswaarde moet hebben. Dat betekent: het bericht bevat nieuws dat interessant is voor veel mensen.

Jouw verjaardag, die komt niet in de krant. Het is niet bijzonder genoeg: iedereen is immers een keer per jaar jarig. Maar als iemand 120 jaar wordt, is het wel nieuws, want dit gebeurt niet elke dag.

Voor het nieuws bij de lezer komt, heeft het al een hele weg afgelegd. Het nieuws wordt eerst geselecteerd en bewerkt voor het wordt gepubliceerd. De plaats van een bericht en hoe het verschijnt, worden zorgvuldig uitgekozen. Elke dag zitten de hoofdredacteur en de eindredacteurs samen om het nieuwsaanbod door te nemen. Maar hoe wordt beslist wat er in de krant komt en wat niet? Journalisten houden hierbij rekening met een aantal criteria.

Inhoud lesfiche

  • Achtergrondinformatie
  • Methodiek 
  • Extra opdracht: geschiedenisboeken

> Download de lesfiche voor lager onderwijs.

> Download de lesfiche voor secundair onderwijs.

Voorbeeld Lager onderwijs                               Voorbeeld secundair onderwijs   

               Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.