How to: zelf een miniburgerkabinet organiseren
Wat verwachten je leerlingen van nieuwsverslaggeving? Wat verwachten ze van de openbare omroep? Wat verwachten ze van journalisten? Met het Mini-Burgerkabinet kun je nagaan wat je als groep of klas daarover vindt. Deze methodiek is een goede gespreksstarter om meer inzicht te krijgen in hoe de leerlingen kijken naar ‘nieuws en journalistiek’ in het algemeen.
Deze opdracht werd ontwikkeld in kader van het Burgerkabinet Media dat Minister van Media Sven Gatz op 21 april 2018 organiseerde in het Vlaams Parlement voor 150 burgers over informatie, nepnieuws, journalistiek … Hij wou te weten komen hoe je graag geïnformeerd wordt, wat je daarbij belangrijk vindt en wat de minister daaraan kan doen.
Hoe organiseer je een mini-burgerkabinet media?
Praktisch
- Bepaal hoeveel tijd je hieraan wil besteden. Normaal duurt dit 1 lesuur.
- Zet je klaslokaal op voorhand klaar.
- Zorg voor zes tafels waar drie à vier personen kunnen aan plaatsnemen. Leg op elke tafel 1 groot papier om de ideeën rond een thema te noteren en de richtvragen per thema. Indien dit niet mogelijk is, kan je papieren omhoog hangen in de klas (muurdiscussie).
- Achteraf bespreek je de resultaten klassikaal.
How to: mini-burgerkabinet in de klas
- Schets de context: Licht kort toe waarom dit mini-burgerkabinet georganiseerd wordt en wat de doelstelling vandaag is.
- Geef aan dat de mening van alle leerlingen belangrijk is.
- Ideeënronde: Geef ter voorbereiding aan de leerlingen mee over welke thema’s ze zullen nadenken. De thema’s van het mini-burgerkabinet zijn: fake news, iedereen journalist, informatie à la carte, gratis nieuws en altijd en overal.
- Verdeel de leerlingen in groepjes van drie of vier leerlingen. Per tafel wordt er gewerkt rond één thema. De leerlingen bespreken het thema aan de hand van de richtvragen en noteren hun ideeën op het papier. Geef aan dat ze voldoende informatie meegeven bij een idee zodat dit duidelijk is voor anderen. Na 10 min. worden de papieren doorgeschoven. De leerlingen bouwen verder op de ideeën van de vorige groep. Rond na 40 min af. De leerlingen zullen 3 à 4 thema’s besproken hebben.
- Bespreek de resultaten klassikaal.
Alle informatie om een mini-burgerkabinet te organiseren kan je terugvinden op www.burgerkabinet.be.
Hieronder kan je de belangrijkste documenten meteen terugvinden: