EDUbox Nepnieuws
VRT NWS, Mediawijs, Arteveldehogeschool en IMEC lanceren de EDUbox Nepnieuws voor jongeren uit het middelbaar onderwijs.
De EDUbox moet studenten uit het middelbaar onderwijs informeren over nepnieuws. Jongeren kruipen in de huid van een “nepnieuwsdetectieve”. Stap voor stap, met behulp van fiches en opdrachten gekoppeld aan een digitaal luik op VRT.be, leren ze spelenderwijs nepnieuws te ontmaskeren. Ze krijgen tips zoals “check de datum”, “check de auteur”, “check de bron”. Ook VRT-journalisten leggen in filmpjes uit hoe ze op de redactie informatie en beeldmateriaal controleren.
De EDUbox Nepnieuws bestaat uit 6 delen:
- een introductie,
- dé basis met tips en tricks en
- een oefening,
- twee hoofdstukken die dieper ingaan op nepnieuws (uitbreiding) en
- extra inspiratie.
Onder begeleiding van de leerkracht discussiëren leerlingen over actuele onderwerpen, die aan bod komen in de EDUbox.
De EDUbox Nepnieuws sluit aan bij tal van (vakoverschrijdende) eindtermen van het secundair onderwijs die gaan over kritisch denken, mediawijsheid, weerbaarheid en respect.
Praktische info
- De EDUbox Nepnieuws kan je downloaden (bestellen is helaas niet meer mogelijk wegens einde voorraad. )
- Eén EDUbox kan ingezet worden in een groepje van 3 à 5 leerlingen.
- Lees de handleiding voor de leerkracht.
- Bekijk de bijhorende filmpjes in de EDUbox Nepnieuws.
Uitbreidingen
Wist je dat er ook een interactieve versie bestond van de edubox en een speciale editie rond corona? Beschikbaar via:
- Speciale editie rond corona
- Interactieve versie EDUbox Nepnieuws
- Leuk extraatje: Het gezelschapsspel Alles kan erger, maar ook faker van MNM aat jongeren spelenderwijs zelf fake news maken. Download een kennismakingsversie van dit spel door op volgende link te klikken: Alles kan erger (kennismaking).
Er zijn ondertussen 3 EDUboxen beschikbaar voor onderwijs: Data in de pers, Democratie en Nepnieuws. Een vierde rond Artificiële intelligentie volgt in najaar 2019.
EDUbox werd mee mogelijk gemaakt door VRT Sandbox: een accelerator in VRT voor externe start-ups , die samen met VRT projecten kunnen uitbouwen. Daarnaast faciliteert VRT Sandbox ook ondernemerschap binnen de VRT. Medewerkers krijgen de ruimte om met nieuwe ideeën te spelen, VRT Sandbox ondersteunt projectmatig en financieel waar nodig. EDUbox is in deze veilige speelruimte kunnen groeien van idee tot prototype tot volwaardig product.