Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Lesmateriaal » EDUbox Data in de pers

EDUbox Data in de pers

VRT NWS, Mediawijs, RVO Society en IMEC maakten de EDUbox Nepnieuws voor jongeren uit het middelbaar onderwijs.

Met de EDUbox Data in de pers laten VRT NWS, Mediawijs, RVO Society en imec vzw je laten kennismaken met de journalistiek van datagedreven verhalen: de datajournalistiek. De redactie van VRT NWS voelt namelijk elke dag dat het belangrijker wordt om verhalen te zoeken in de cijfers. 

Een EDUbox is een educatieve tool van VRT NWS om jongeren op een andere manier te laten kennismaken met verschillende maatschappelijke thema’s en wordt ontwikkeld met expertpartners zoals Mediawijs. Naast met alle content die VRT NWS maakt op radio, tv, online en via sociale media, informeert en inspireert VRT NWS ook zo jongeren en stimuleert hen om zelf aan de slag te gaan.

 

 

EDUbox Data in de pers

De EDUbox geeft jongeren meer inzicht in hoe je data kan verzamelen, analyseren en visualiseren én hoe data een bron kunnen zijn voor een journalistiek stuk. De datajournalist van VRT NWS, Luc Pauwels, legt uit hoe hij dagelijks omgaat met data en wat hem dat al opgebracht heeft als journalist. Aan de hand van de verschillende stappen, ontdek je meer over datajournalistiek en ben je klaar om zelf eenvoudige dataprojecten op te starten.

 • De EDUbox Data in de pers bestaat uit 4 delen
  • een introductie
  • theorie met filmpjes
  • een oefening
  • extra inspiratie
 • Onder begeleiding van de leerkracht leren de leerlingen zelf data verzamelen en visualiseren.
 • De EDUbox Data in de pers sluit aan bij tal van (vakoverschrijdende) eindtermen van het secundair onderwijs die gaan over kritisch denken, mediawijsheid, weerbaarheid en respect.
 • De EDUbox Data in de pers werd ontwikkeld voor leerlingen van de 3e graad van het secundair onderwijs (leerplannen: onderzoekscompetenties) en voor studenten hoger onderwijs.

 

 

 

 

Praktisch

 • Om met de EDUbox aan de slag te gaan, heb je 2 tot 3 uren nodig.
 • De deelnemers aan EDUbox moeten beschikken over een internetverbinding en een computer om een mini-bevraging op poten te zetten.
 • De EDUbox Data in de pers is vanaf 23 april 2019 gratis te bestellen (tot einde voorraad) of te downloaden
 • Eén EDUbox kan ingezet worden in een groepje van 3 à 5 leerlingen.
 • Er worden 5 exemplaren van de EDUbox Data in de pers in 1 pakket verstuurd, waarmee dan ongeveer 20 leerlingen tegelijkertijd aan de slag kunnen.
 • Per leerkracht kan je 1 pakket (dus met 5 exemplaren van de EDUbox) bestellen.
 • Lees de handleiding voor de leerkracht.
 • Bekijk de bijhorende filmpjes. 

Er zijn ondertussen 3 EDUboxen beschikbaar voor onderwijs: Data in de pers, Democratie en Nepnieuws. Een vierde rond Artificiële intelligentie volgt in najaar 2019.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.