Home » KLAAR – VRT NWS

KLAAR - VRT NWS

Om leerlingen nog meer te betrekken bij de actualiteit en om het nieuws tot in hun leefwereld te brengen, biedt KLAAR vanaf nu wekelijks een selectie helder materiaal van VRT NWS rond één of meerdere topics die de actualiteit beheersen. Een KLAAR-pakket bevat bijvoorbeeld een duidende video, een interview met een expert, een infofiche van nws.nws.nws, maar even goed een fragment uit een podcast. Kortom, alles wat bruikbaar is om in de klas te werken rond nieuws en de discussie op gang te brengen. De bijhorende Uitgeklaard-collecties op Het Archief voor Onderwijs brengen bovendien alles samen in een klant-en-klare les.  

Waarom KLAAR?
VRT NWS wil met jonge mensen connecteren en hen onafhankelijke, betrouwbare informatie en duiding geven rond actuele thema’s. Dat is nodig in een tijd waarin Facebook en andere sociale media vaak de enige nieuwsbronnen van jongeren zijn. Met het nieuwe project KLAAR wil VRT NWS samen met Het Archief voor Onderwijs en Smartschool content aanreiken die in de klas gebruikt kan worden: inhoudelijk op maat van jongeren, in een klare taal en met een hedendaagse beeldtaal. KLAAR wil jongeren niet alleen inzicht en context bieden bij de actualiteit, maar hen ook leren om kritisch, doelgericht en bewust om te gaan met de media.
Wat is KLAAR?

KLAAR wordt gemaakt door de JONG-redactie van VRT NWS. De redacteur doorzoekt het aanbod van VRT NWS en selecteert items die het KLAAR-label verdienen. KLAAR biedt audiovisueel lesmateriaal voor de eerste en de tweede graad van het middelbaar onderwijs. Het zijn korte items rond actuele begrippen en thema’s, uit de leefwereld van de jongeren (bijvoorbeeld smartphoneverslaving) of uit het wereldnieuws (bijvoorbeeld Donald Trump).

De items van KLAAR kunnen worden gebruikt als opstap voor een klasgesprek of inleiding van een lesonderwerp. Elk onderwerp komt in aanmerking: moeilijke of delicate maatschappelijke thema’s (bijvoorbeeld sexting) kunnen het debat in de klas op gang brengen en de polarisering tegengaan.  

Voor wie is KLAAR?
VRT NWS hoopt met KLAAR een format aan te bieden dat de leerkrachten met plezier gebruiken in hun lessen. Op maat van de leerlingen, maar ten behoeve van de leerkrachten, ter ondersteuning van het leerplan en met verschillende lesdoelen: overleg en debat initiëren, de aandacht van de leerlingen verhogen, leren omgaan met (nieuws)media, enz
Waar en wanneer?

KLAAR vind je op de website van VRT (helemaal onderaan de pagina) en ook op Het Archief voor Onderwijs van meemoo. Bij elk KLAAR-pakket verzamelt Het Archief voor Onderwijs aanvullende audio- en videofragmenten in handige ‘Uitgeklaard’-collecties. Zo diep je als leerkracht de actualiteit nog verder uit met je leerlingen. Op dit onderwijsplatform vind je bovendien nog veel meer audiovisueel materiaal voor in de klas, geselecteerd door en voor leerkrachten.

Leerkrachten kunnen elk KLAAR-pakket ook bekijken via Smartschool. Ze worden hierover iedere woensdag op de hoogte gebracht via een bericht.

 
Contact

De redactie van KLAAR is bereikbaar via klaar@vrtnws.be.

Vragen, feedback maar ook input voor mogelijke items van KLAAR zijn welkom op dit mailadres.

KLAAR wordt gemaakt door de themaredactie Jong van VRT NWS.  

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.