Aanmelden

Nog geen account?
klik hier om te registreren.

Schone elektriciteit

Zijn batterijen de oplossing?

14 februari 2018
 
Het gebruik van fossiele brandstoffen zorgt voor het grootste aandeel van de CO2-uitstoot. Met alle gevolgen voor het klimaat van dien. Daarom zoeken nu ook overheden en bedrijven naar alternatieven. 
 
Batterijfabriek
 
Ford Genk (cc) Ford Motor Company
 
Met de opening van twee grote lithium-ion batterijfabrieken wil het metaalbedrijf Umicore inspelen op de steeds toenemende vraag naar elektrische auto’s. Op newsmonkey staat dat het bedrijf een van die fabrieken in Europa, en wellicht in België wil opstarten. Daarvoor dingen zowel Antwerpen, met de oude Opel-site, als Genk, met de oude Ford-site naar de gunsten van Umicore. 
 
Lithium
 
Lithiumwinning © Matjaž Krivić
 
De grondstof voor batterijen voor elektrische auto’s, maar ook voor gsm’s, laptops en vele andere elektronische toepassingen, is lithium. In de reportage van MO* lezen we dat in 2025 de vraag naar het alkalimetaal zal stijgen naar 470.000 ton per jaar. Onder de Boliviaanse zoutvlaktes liggen miljoenen tonnen lithium. Het land maakt zich in snel tempo op voor een grote omwenteling van olie naar accu-energie. 
 
Container
 
© 247.energy 
 
Batterijen om elektriciteit op te slaan, kunnen niet altijd en overal ingezet worden. Als we het gebruik van fossiele brandstoffen en kernenergie willen vermijden, zullen we gebruik moeten maken van hernieuwbare energie. Maar wind en zon zijn wispelturig. Daarvoor heeft de Antwerpenaar Peter Himschoot een oplossing bedacht, een container waarin hij door een zelf ontworpen mechanisme vloeibaar gas omzet in elektriciteit. Himschoot doet zijn verhaal op StampMedia.
 

 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.

Hier vind je meer informatie over Media.21

 

Discussiepunten

  • Waarom komen Antwerpen en Genk in aanmerking voor het plaatsen van een batterijfabriek?
  • Wat zijn de drijfveren van enerzijds Umicore en anderzijds Antwerpen en Genk om zo’n fabriek te bouwen?
  • Wat zijn de grootste problemen van de Boliviaanse overheid bij het winnen van lithium? En waarom is China zo belangrijk? 
  • De lithiumwinning in Bolivië heeft ook gevolgen voor de lokale bevolking. Welke? Moet een overheid daar rekening mee houden als lithium voor economische groei zorgt?
  • Wat zijn de praktische voordelen van de container van Himschoot? Denk je dat het een duurzame oplossing is? De container maakt nog steeds gebruik van gas. 

Update op 19 februari 2018:

MO*: Kobalt: het blauwe goud van Umicore