Persvrijheid in de wereld

We zijn nog niet aan de nieuwe aardappeltjes

09 mei 2018
 
Vorige week, op 03 mei, was het Werelddag van de Persvrijheid. Die dag werd in 1993 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het bewustzijn van het belang van een vrije pers te vergroten, zeker ten opzichte van regeringen. Want hoe belangrijk een vierde macht voor de democratie ook is, kritische stemmen worden overal ter wereld nog steeds gemuilkorfd. Journalisten worden vaak met schijnprocessen opgesloten om hen te verhinderen om degelijk onderzoek te verrichten. En sinds begin dit jaar zijn er al 24 journalisten om het leven gekomen.
 

Interactieve kaart 

 
StampMedia bekeek de jaarlijkse index van Reporters Zonder Grenzen, en lijstte  met een interactieve kaart op waar de meeste, maar ook waar de minste persvrijheid heerst. België staat in de ranglijst op de 7de plaats. Dat is niet slecht. Persvrijheid wordt door de grondwet gegarandeerd. Bovendien heeft ons land een van de strengste wetten wat betreft de bescherming van bronnen. Maar dat wil niet zeggen dat die wetten niet overtreden kunnen worden.
 

Gevangenisstraf om werk te doen

 
Ahmet Şık © Murat Başol
 
Ahmet Şık is een Turkse kritische onderzoeksjournalist die werkt voor de krant Cumhuriyet. Hij zat meer dan een jaar in voorhechtenis en kwam begin maart vrij. MO* sprak met hem in afwachting op een definitieve uitspraak in zijn proces. Officieel wordt hij beschuldigd van medeplichtigheid aan drie verschillende terreurorganisaties met een totaal verschillende achtergrond en identiteit. Daaruit concludeert hij dat het niet gaat om zijn vermeende banden met die organisaties, maar veel meer over zijn journalistieke activiteit, zijn werk dus. Daar heeft de Turkse overheid het moeilijk mee. Samen met dertien collega’s staat Şık terecht.
 

Wet op fake news legt mensen het zwijgen op

 
Najib Razak (CC BY-NC-ND 2.0) Firdaus Latif
 
Maleisië is een van de eerste landen die een wet tegen fake news heeft ingevoerd. Dat lijkt misschien goed nieuws, maar volgens Apache beweren critici dat die wet vooral is ingevoerd om de Maleisische eerste minister Najib Razak uit de wind te zetten. Razak zou betrokken zijn in een corruptieschandaal van miljarden euro’s. 
De straffen die de wet opleggen zijn ook geen kattenpis. Journalisten, maar ook burgers, kunnen een boete krijgen van maximaal 105.000 euro en kunnen een celstraf krijgen van maximaal zes jaar. Een Deense staatsburger die uit boosheid foutieve informatie de wereld had ingestuurd, werd veroordeeld tot 2.100 euro of een gevangenisstraf van een maand.
 

Artikels en discussiepunten

 
  • Waarom is persvrijheid belangrijk? 
  • Waar en in welk jaar werd de eerste wetgeving rond persvrijheid ingevoerd?
  • Waarom is bronnengeheim zo belangrijk?
Hier vind je mogelijke antwoorden.
 
  • Waarom zegt Ahmet Şık het debat rond het proces van hem en zijn collega’s gelijkaardig is aan dat van Edward Snowden?
  • Ken je Edward Snowden?
  • Wat betekent ‘moed’ voor Ahmet Şık?
  • Wie vind jij een moedige persoon?
  • Waarom is strijden voor democratie in Turkije als een gat graven met een speld?

Hier vind je mogelijke antwoorden.

ApacheEerste veroordeelde onder nieuwe Maleisische fake news wet

Hier vind je mogelijke antwoorden.
 

Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 

Hier vind je meer informatie over Media.21



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.