Home » Weetjes en tips

Weetjes en tips

Wat je zeker moet weten over nieuws

  1. Nieuws is slechts een selectie en interpretatie van wat in de wereld gebeurt.

  2. Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe zijn kernvragen van een journalist. Wanneer een journalist een nieuwsbericht gemaakt heeft, gaat hij op basis van deze vragen na of het bericht alle informatie weergeeft die nodig is om iemand te informeren.

  3. Sociale media zijn een belangrijk nieuwsplatform voor jongeren zowel om informatie te zoeken als te delen. Maar wat velen niet weten is dat nieuws online gepersonaliseerd is door het zoek- en klikgedrag waardoor je een zeer eenzijdige berichtgeving kan krijgen.

  4. Beeldmateriaal wordt vaak gebruikt om te bewijzen of een bericht echt is of niet. Op het eerste zicht lijken deze beelden objectief. Maar is het wel zo? Soms worden afbeeldingen of videobeelden gebruikt die al eens ergens anders verschenen zijn.


Tips voor jou als leerkracht

  1. Leer kinderen en jongeren verschillende nieuwsbronnen kennen waar ze een volledige, onafhankelijke verslaggeving kunnen raadplegen. Op die manier leren ze dat er meer nieuwsbronnen zijn dan diegene die via sociale media op hen afkomen.

  2. Leer kinderen en jongeren betrouwbare informatie herkennen. Er zijn verschillende elementen die je kan nagaan om te zien of iets betrouwbaar is zoals de auteur, bron, aangehaalde bronnen, datum, medium, doel, de url …

  3. Hoe ga je om met tegenstrijdige informatie? Neem niet zomaar informatie over maar raadpleeg ook andere bronnen. Tegenstrijdige informatie is niet altijd helemaal te voorkomen. Ook wetenschappers spreken elkaar wel eens tegen! Maak op grond van eigen analyse en inzicht de keuze welke informatie je wel accepteert en welke niet.

  4. Leer kinderen en jongeren kritisch kijken naar beelden! Je kan hiervoor de VTS (visual thinking strategy) gebruiken. Neem je de tijd om naar beelden te kijken en ze in groep te bespreken. Drie vragen:
    # Wat gebeurt er in dit beeld? (Vraag niet: wat zie je? Dan krijg je een opsomming. Je wil een verhaal om verbanden te zien)
     # Wat zie je waardoor je dit zegt? (Zo krijg je argumenten voor de interpretatie)
    # Wat gebeurt er nog meer? (Er is altijd meer te vinden)

Krijg je er maar niet genoeg van? Nieuws in de Klas duurt 1 week. Wil je nieuws en actualiteit langer onder de aandacht houden, doe dan mee aan de Nieuwsquiz of werk met KrantenMaker

 


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.