Online Nieuws in de Klas-dagen
Nieuws in de Klas Dagen
Start het schooljaar met enkele inspirerende lezingen en workshops over hoe je rond nieuws en actua kan werken in de klas. Niet 1 dag maar 3 dagen kan je ondergedompeld worden in de wondere wereld van nieuws, nepnieuws, propaganda, complotten …. Ook online kan je proeven van tal van lezingen en workshops. Geen keuzestress meer over welke lezing of workshop je zal volgen, want nu kan je gewoon thuis of op school deelnemen aan onze online webinars en kan je je eigen programma op maat samenstellen. Je hoeft dus niet deel te nemen aan alle lezingen en workshops. Je krijgt heel wat tips en inspiratie om zelf actief aan de slag te gaan in de klas. Een ideaal begin om nadien een heel schooljaar lang te werken met NIK.
De online webinars zijn voor leerkrachten lager en secundair onderwijs.
Hieronder kan je het volledige online programma bekijken en vind je alle praktische informatie om in te schrijven voor onze online webinars! In de voormiddag zullen er lezingen (onbeperkt aantal deelnemers) gepland staan en in de namiddag kan je deelnemen aan een aantal workshops (beperkt aantal deelnemers). Je kan dus zelf je eigen programma samenstellen. Wil je graag maar 1 sessie volgen dat kan, maar je kan ook inschrijven voor alle sessies.
Praktisch
Datum: dinsdag 29 september 2020 – donderdag 1 oktober 2020
Locatie? Online lezingen en workshops via Hopin
Registratie? De lezingen en workshops zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. Heb je problemen met het aanmelden via hopin op een van de dagen zelf? Dan kan je terecht bij Yana Baetens (Yana.Baetens@imec.be of 0474 77 15 68)
LET OP!!
We vragen om dit formulier in te vullen
- zodat we weten wie wil deelnemen aan welke workshops
- én zodat we je het juiste wachtwoord kunnen bezorgen om aan te melden via het online platform Hopin.
De dag zelf zal je dus de workshops volgen via het online platform Hopin. Vergeet je niet op voorhand aan te melden op dit platform. Om je aan te melden zal je nog een wachtwoord moeten ingeven. Dat kan je terugvinden in de bevestigingsmail na het invullen van het inschrijvingsformulier. Hieronder kan je alvast de juiste registratielinken terugvinden:
Programma
Lezingen (onbeperkt aantal deelnemers)
9u40: onthaal + welkom |
DI (29/09) |
WOE (30/09) |
DO (01/10) |
10u: start lezing 1 |
Wie gelooft er die reporters nog? |
N(i)et echt!, mediawijsheid in tijden van fake news door dr. Jan De Maeyer |
Wat is fake news door Ike Picone |
11u15 – 12u15 : start lezing 2 |
Fake news en de rol van leerkrachten door Clio Janssens |
Wat doet VRT richting onderwijs? En hoe maken ze nieuws op maat van jongeren? door Fran Devriese VRT |
Niet neutraal, wel journalistiek. Kan dat? door Gie Goris van Media.21 |
Fysieke rondleiding Kazerne Dossin (max. 10 personen) (VOLZET)
Timing |
DI (29/09) 09u40 – 12u30 |
WOE (30/09) 11u00 – 12u30 |
DO (01/10) 11u00 – 12u30 |
VOLZET Livestream Luc Haekens +rondleiding.
|
GEANNULEERD Enkel rondleiding in Kazerne Dossin |
GEANNULEERD Enkel rondleiding in Kazerne Dossin |
Workshops (beperkt aantal actieve deelnemers)
|
DI (29/09) |
WOE (30/09) |
DO (01/10) |
13u15 onthaal |
Workshop Fake News door StampMedia (Tweede en derde graad Secundair) |
Workshop Hoe bespreek ik actua in de klas door Djapo (Tweede en derde graad SO) |
/ |
13u15 onthaal |
Workshop Kritikat door Onderzoekskern ExploRatio van Odisee Hogeschool (Lager) |
Workshop: Lees de actualiteit in duidelijke taal met de Wablieft-krant (Lager onderwijs) |
Workshop Hoe bespreek ik actua in de klas door Djapo (Lager en eerste graad SO) |
14u45 onthaal |
Workshop Kritisch kijken naar beelden door BELvue (Secundair) |
Workshop Aan de slag met Het Archief voor Onderwijs (Secundair) |
Workshop Complotdenken door Bert Pieters – Mediawijs (Secundair) |
14u45 onthaal |
Workshop Echt of nep – Het Archief voor Onderwijs (Lager) |
Aan de slag met digitale en papieren kranten en KrantenMaker- Vlaamse Nieuwsmedia (Lager en Secundair) |
Aan de slag met digitale en papieren kranten en KrantenMaker- Vlaamse Nieuwsmedia (Lager en Secundair) |
Meer informatie over de lezingen en workshops
-
Wie gelooft er die reporters nog? – Luc Haekens
In een Ideale Wereld twijfelen we nooit aan de media en geloven we alles wat kranten, radio en televisie ons vertellen. Maar helaas is de wereld lang niet ideaal, en hebben we redenen genoeg om te twijfelen of alles wat we horen en lezen wel waar is. Luc Haekens weet als geen ander hoe de media de waarheid kunnen manipuleren, hoe mensen alles geloven wat die media hen voorschotelen. Dat de aarde plat is bijvoorbeeld, en Donald Trump een zwarte huid heeft. Hij vertelt er u alles over, en omdat u hem anders niet gelooft, brengt hij een paar hilarische filmpjes mee.
Locatie: Predikheren - N(i)et echt!, mediawijsheid in tijden van fake news door dr. Jan De Maeyer
Vanuit het eenvoudig denkkader (data-informatie-kennis-wijsheid) kan men leerlingen bewust maken van hoe misleidende informatie kan ontstaan. Wat is betrouwbaar en wat niet? Hoe kunnen we in de dagelijkse stroom van informatie het betrouwbare onderscheiden van het misleidende (waaronder fake news en propaganda bijvoorbeeld). In deze lezing zullen meerdere cruciale vaardigheden en inzichten worden bijgebracht. Deze mediawijsheid kan in vele lessen worden geïntegreerd, zowel in taallessen maar ook in wetenschappelijke en technische lessen. - Lezing Wat doet VRT richting onderwijs? (Lager en secundair)
VRT en VRT NWS nemen meer en meer initiatief richting onderwijs. Fran De Vriese, verantwoordelijke Onderwijs VRT NWS, geeft een overzicht van de programma’s en initiatieven die interessant zijn voor leerkrachten. Welke lesmateriaal is er? Waar kan je het vinden? VRT NWS wil ook graag van leerkrachten zelf horen aan welk lesmateriaal ze nood hebben. - Lezing Hoe maakt VRT jongerennieuws? (Lager en secundair)
VRT NWS zet in op nieuws en duiding voor kinderen en jongeren met Karrewiet, KLAAR en nws.nws.nws. Waarom is dit voor deze doelgroepen zo belangrijk? En hoe maak je dan precies nieuws op maat van kinderen en jongeren? Katrien Van Der Slycken, chef bij Jong van VRT NWS, geeft meer uitleg. - Lezing – Wat is fake news door Ike Picone (Lager en Secundair)
In deze sessie zal Ike Picone, docent media en journalistiek aan de VUB, ingaan op de 6 manieren waarop jongeren – maar iedereen eigenlijk – online bespeeld kunnen worden met fake nieuws, foutieve informatie en polariserende haatspraak. Hij doet dit aan de hand van de slechtnieuws app van Drog.nl, een handige tool die leerkrachten nadien ook samen met studenten kunnen gebruiken. Hij licht daarbij verschillende aandachtspunten toe aan de hand van vele voorbeelden en geeft concrete tips mee om je te wapenen tegen desinformatie - Lezing – Fake news en de rol van leerkrachten door Clio Janssens (Lager en Secundair)
Onze jongeren worstelen met het herkennen van fake nieuws. Als we hen vragen van wie ze hulp verwachten om hun kennis over fake nieuws te verbeteren en om fake nieuws te leren ontmaskeren, wijzen ze naar leerkrachten en ouders. In deze sessie bespreken we de onderzoeksresultaten en gaan we in op enkele praktische tips die leerkrachten zelf kunnen toepassen en kunnen meenemen naar de klas: hoe kan je nieuws checken, hoe herken je fake nieuws en wat zijn bruikbare bronnen en tools om fake nieuws te slim af te zijn? - Lezing – Niet neutraal, wel journalistiek. Kan dat? (Media.21)
De juiste vragen stellen, dat is de korte samenvatting van de journalistieke opdracht. Het is tegelijk vanzelfsprekend en aartsmoeilijk, en het wordt op applaus onthaald behalve als die vervelende vragen aan het applaudisserende deel van het publiek gesteld worden. Daarom heeft goede journalistiek behoefte aan een dikke buffer tussen haar werk en de eigenaren of andere stakeholders. Niet omdat journalisten het altijd beter weten –het is tenslotte geen priesterlijke kaste- of omdat ze tegelijk opdrachtgever, uitvoerder en evaluator kunnen zijn, maar omdat niets menselijks ons vreemd is. De beste intenties bij redacties, eigenaars, lezers en andere betrokkenen komen onder druk als het water aan de lippen staat of wanneer fouten of tekorten aan het licht (dreigen te) komen. Op dat moment moet een redactie kunnen terugvallen op een duidelijke opdracht en een even duidelijk afsprakenkader.
.
Keuzeworkshops:
- Rondleiding Kazerne Dossin (Secundair) (Fysieke rondleiding met mondmaskers)
Propaganda? Dat is toch iets van vroeger? Niets is minder waar. In deze interactieve introductie onderzoeken we samen enkele universele technieken van propaganda: leiderscultus, creëren van een vijandbeeld, herkenbare slogans en symbolen, vereenvoudiging van complexe concepten, gebruik van nieuwe media,… Inzicht in historische casussen biedt de mogelijkheid om vanuit een neutrale en open houding ook hedendaagse bedrieglijke en gevaarlijke informatie aan te pakken.
Locatie: Kazerne Dossin - Workshop Complotdenken door Bert Pieters – Mediawijs (Secundair)
Complotdenken is terug van nooit echt weggeweest. Via sociale media verspreiden complottheorieën zich razendsnel en vormen ze het gespreksonderwerp onder leerlingen. Maar waarom zijn die theorieën zo aantrekkelijk? En hoe kan je die in de klas bespreekbaar maken? Het voorbije jaar experimenteerden Mediawijs en Kazerne Dossin hiermee. In deze workshop staan we stil bij enkele werkvormen die je kan gebruiken in je eigen klaspraktijk. - Workshop Echt of nep – Het Archief voor Onderwijs (Lager)
Stel dat je op het nieuws hoort dat president Trump jouw school zal bezoeken. Zou jij dat dan geloven? In deze workshop van Het Archief voor Onderwijs leer je echt nieuws van vals nieuws onderscheiden. Tijdens deze sessie leer je eerst hoe een nieuwsitem opgebouwd wordt en hoe je info kan manipuleren. Daarna schrijf en presenteer je de intro van een nieuwsitem en informeer (of misleid) je jouw klasgenoten. Als een volleerde kritische mediagebruiker doorzie je ten slotte meteen of een nieuwsbericht echt of vals is. - Workshop Aan de slag met Het Archief voor Onderwijs (Secundair)
Dagelijks worden we overspoeld met informatie: op Instagram en Facebook, via de krant en de televisie. Maar niet alle info is even neutraal, soms wordt er zelfs doelbewust fake news de wereld ingestuurd. In deze workshop bieden we jou en jouw leerlingen boeiend audiovisueel materiaal aan over nieuwsmakers en nieuws’fakers’. Daarnaast zetten we enkele uitdagende collecties in de kijker over propaganda: Hoe kunnen je leerlingen het propaganda van politici doorzien? Hoe proberen reclamemakers ons via taal (subtiel) te beïnvloeden? En hoe sturen overheden en belangenorganisaties ons gedrag via sensibiliseringscampagnes? Dat alles ontdek je in deze workshop. - Workshop Hoe bespreek ik actua in de klas door Djapo (Lager en eerste graad SO)
Klimaatopwarming! Pandemie! Globalisering! De actualiteit wordt voortdurend gevoed door duurzaamheidsvraagstukken en de artikels, reportages, meningen… die er over gepubliceerd worden. Maar hoe kan je deze zinvol gebruiken in de klas? In deze workshop maak je kennis met Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) en de denkvaardigheden die erbij gebruikt worden zoals systeemdenken, creatief denken en filosoferen. Deelnemers ervaren tijdens de nascholing methodieken waarbij de actualiteit gebruikt wordt om:- meer inzicht te krijgen in de oorzaken, gevolgen en perspectieven op duurzaamheidsvraagstukken.
- oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken te onderzoeken en te gebruiken om nieuwe ideeën te bedenken.
- Je eigen waarden en die van anderen te verkennen en te vergelijken.
- Workshop Hoe bespreek ik actua in de klas door Djapo (Tweede en derde graad SO)
Klimaatopwarming! Pandemie! Globalisering! De actualiteit wordt voortdurend gevoed door duurzaamheidsvraagstukken en de artikels, reportages, meningen… die er over gepubliceerd worden. Maar hoe kan je deze zinvol gebruiken in de klas? In deze workshop maak je kennis met Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO) en de denkvaardigheden die erbij gebruikt worden zoals systeemdenken, creatief denken en filosoferen. Deelnemers ervaren tijdens de nascholing methodieken waarbij de actualiteit gebruikt wordt om:- meer inzicht te krijgen in de oorzaken, gevolgen en perspectieven op duurzaamheidsvraagstukken.
- oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken te onderzoeken en te gebruiken om nieuwe ideeën te bedenken.
- Je eigen waarden en die van anderen te verkennen en te vergelijken.
- Workshop: Lees de actualiteit in duidelijke taal met de Wablieft-krant (Lager onderwijs)
Leerlingen stoppen vaak met lezen als het niet vlot gaat. Wablieft gebruikt daarom duidelijke taal in zijn kranten en boeken. In deze workshop maak je kennis met de (digitale) Wablieft-krant. We leren je ook verschillende manieren om in de klas aan de slag te gaan met nieuws. Wil je dat je leerlingen meer kennen over de actualiteit? En wil je hen meer leesplezier geven? Kom dan zeker naar deze workshop van Wablieft! (Vooral voor leerkrachten van het 5de en 6de leerjaar.) - Workshop Aan de slag met digitale en papieren kranten en KrantenMaker- Vlaamse Nieuwsmedia (Lager en Secundair)
Zit je met algemene vragen over bestellingen, leveringen, startdata of hoe je met papier of digitale nieuwsmedia aan de slag moet? Of weet je eigenlijk niet goed wat Nieuws in de Klas precies inhoudt? Kom dan zeker eens luisteren. Tijdens deze sessie wordt ook dieper ingegaan op de werking van de KrantenMaker, de gratis tool waarmee jij en je leerlingen krantjes kunnen maken. De ideale manier om aan mediacreatie te doen in de klas! - Workshop Fake News door StampMedia (Tweede en derde graad Secundair)
Welke vormen van Fake News bestaan er en hoe kan je fake news herkennen? Wat is deep fake? Hoe kan je nepnieuws herkennen? In dit lespakket gaan we aan de slag met nepnieuws en reiken we een checklist aan om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen zodat jongeren kritischer kijken naar alle info die op hen afkomt. - Workshop Kritikat door Onderzoekskern ExploRatio van Odisee Hogeschool (Lager)
Kinderen groeien op in een wereld met een steeds snellere digitale informatiestroom. We zijn letterlijk één klik verwijderd van een veelheid aan informatie over alle mogelijk denkbare onderwerpen. Maar moet je zomaar alles geloven wat je leest? En hoe maak je een onderscheid tussen feit en fictie? Het is in ons huidig digitale tijdperk onmogelijk om kinderen af te schermen voor fake news. Wel kunnen we hen kritisch leren omgaan met de lawine aan informatie die op ons afkomt. De Kritikat is gebaseerd op de methodiek ‘filosoferen met kinderen’ en leert ons op een speelse manier om feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Via verhalen en filosofische denkoefeningen leren kinderen drogredeneringen herkennen en ontmaskeren. Deze methodiek is ontwikkeld voor kinderen van de derde graad lager onderwijs. - Workshop Kritisch kijken naar beelden door BELvue (Secundair)
We kijken alle dagen naar duizenden beelden via Instagram, Facebook, het journaal, de krant,… Maar zien we de beelden nog echt? Hebben we wel echt naar de beelden gekeken? En hebben we er een idee van hoe beelden informatie geven, opvattingen bevestigen of versterken?
In deze workshop kijken we samen grondiger naar beelden. We zoeken naar de info die in het beeld zit en kijken ook naar de compositie van het beeld. We onderzoeken ook hoe de compositie en het beeld de inhoud van een boodschap zoals een krantenartikel kan versterken.
NIK-dagen zijn een initiatief van Mediawijs en de partners van Nieuws in de Klas i.s.m. Kazerne Dossin, Koning Boudewijnstichting en Vlaamse Overheid.