Home » In de kijker » How to: zelf een mini-burgerkabinet organiseren met jouw klas

How to: zelf een mini-burgerkabinet organiseren met jouw klas

Wat verwacht jij van nieuwsverslaggeving? Wat verwacht jij van de openbare omroep? Wat verwacht jij van journalisten?…

De wereld van de media is in beweging. De komst van sociale media en het internet heeft de snelheid van hoe wij nieuws beleven en consumeren veranderd. Daarnaast bieden fenomenen zoals de verspreiding van “fake news” nieuwe uitdagingen voor de Vlaamse en Brusselse media.

Met de organisatie van dit Burgerkabinet wil Minister Gatz te weten komen hoe je graag geïnformeerd wordt en wat je daarbij belangrijk vindt. Iedereen kan deelnemen door online ervaringen te delen via www.burgerkabinet.be of door zelf een mini-burgerkabinet te organiseren. 

Ook jij als leerkracht kan met jouw klas deelnemen door zelf een mini-burgerkabinet te organiseren tussen 31 januari en 4 april. Want ook de mening van jouw leerlingen telt.  

Hoe organiseer je een mini-burgerkabinet media? 

Praktisch

 1. Prik een datum tussen 31 januari en 4 april.
 2. Bepaal hoeveel tijd je hieraan wil besteden. Normaal duurt dit 1 lesuur.
 3. Zet je klaslokaal op voorhand klaar.
 4. Zorg voor zes tafels waar drie à vier personen kunnen aan plaatsnemen. Leg op elke tafel 1 groot papier om de ideeën rond een thema te noteren en de richtvragen per thema. Indien dit niet mogelijk is, kan je papieren omhoog hangen in de klas (muurdiscussie).
 5. Achteraf verwerk je de ideeën via de formulieren van het Burgerkabinet (15 min extra).

How to: mini-burgerkabinet in de klas 

 1. Schets de context: Licht kort toe waarom dit mini-burgerkabinet georganiseerd wordt en wat de doelstelling vandaag is.
  Geef aan dat de mening van alle leerlingen belangrijk is. 
 2. Ideeënronde: Geef ter voorbereiding aan de leerlingen mee over welke thema’s ze zullen nadenken. De thema’s van het mini-burgerkabinet zijn: fake news, iedereen journalist, informatie à la carte, gratis nieuws en altijd en overal.
  Verdeel de leerlingen in groepjes van drie of vier leerlingen.  Per tafel wordt er gewerkt rond één thema. De leerlingen bespreken het thema aan de hand van de richtvragen en noteren hun ideeën op het papier. Geef aan dat ze voldoende informatie meegeven bij een idee zodat dit duidelijk is voor anderen. Na 10 min. worden de papieren doorgeschoven. De leerlingen bouwen verder op de ideeën van de vorige groep. Rond na 40 min af. De leerlingen zullen 3 à 4 thema’s besproken hebben.  
 3. Afronden: Voorzie een kort moment om af te ronden en de volgende stappen te kaderen. (5 min)
 4. Geef je resultaten door: Zet de resultaten van de leerlingen in de voorziene template. Je kan dit document terugvinden op www.burgerkabinet.be. (15 min)

Alle informatie om een mini-burgerkabinet te organiseren kan je terugvinden op www.burgerkabinet.be. Hieronder kan je de belangrijkste documenten meteen terugvinden: 

 1. Praktische informatie Mini-burgerkabinet
 2. Draaiboek mini-burgerkabinet


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.