Home » In de kijker » Kinderen, jongeren en het nieuws in 2020

Kinderen, jongeren en het nieuws in 2020

Apestaartjaren is een onderzoek naar het mediabezit en gebruik bij kinderen tussen 6 en 12 jaar en jongeren tussen 12 en 18 jaar in Vlaanderen, dat Mediaraven, Mediawijs en imec-MICT-UGent tweejaarlijks voeren. In de resultaten van 2020 leren we heel wat over hoe jongeren met nieuws, actualiteit en maatschappelijke discussie omgaan.

Hoe komen kinderen en jongeren met nieuws in contact?

Kinderen en jongeren komen op veel verschillende manieren in contact met nieuws en informatie, vaak offline via ouders en vrienden en lessen, en verder via sociale media, chatapps en fora en wat kennissen daar delen, via televisie, via de radio, via specifieke websites …  

Uit Apestaartjaren 2020 blijkt dat sociale media daar bij jongeren (12-18j.) met kop en schouders bovenuit steekt en dat de smartphone daarvoor een centraal apparaat is. Wanneer we het nieuwsgebruik van jongeren op een grotere tijdspanne – per week – waarnemen, zien we dat nieuws op sociale media (75,9%), televisie (54,5%), radio (52,9%) en messaging apps (49,2%) meer dan de helft van de jongeren bereikt. Op deze (wekelijkse) tijdspanne zien we ook dat nieuwswebsites (26,4%) het lijstje van de meest gebruikte nieuwskanalen vervoegen. 

Ondanks de hoge cijfers voor nieuwsconsumptie op sociale media, zien we een groot percentage van de jongeren die aangeven zelden of nooit nieuws te lezen via de papieren krant (66,6%), nieuwsapps van nieuwsorganisaties (67,4%), e-mails (70,4%), gepersonaliseerde nieuws applicaties (72,2%), magazines (73,6%) en alternatieve nieuwswebsites (75,7%).

Hoe vaak blijf je via onderstaande kanalen op de hoogte van nieuws?

Welke onderwerpen volgen ze?

Jongeren geven daarbij ook aan weinig interesse te hebben in nieuws, al stijgt die interesse per graad. 

Hoe geïnteresseerd ben je in nieuws over ...

Hoe zit het met hun nieuwsvaardigheden en vertrouwen?

Over het algemeen hebben jongeren op een schaal van 1 tot en met 5 een redelijk vertrouwen in de nieuwsberichtgeving van journalisten. Op verschillende indicatoren die vertrouwen in de nieuwsberichtgeving weerspiegelen (bv. evenwichtig, objectief, volledig) geven jongeren gemiddeld een 3. Drie vierde van de jongeren (76,9%) maakte het afgelopen jaar geen gebruik van een betalend abonnement voor digitaal nieuws in de vorm van een betalend lidmaatschap of een betalende app. Zij die wel gebruik maken een betalend abonnement doen dat overwegend via het abonnement van de ouders (19,8%).

Wanneer we kijken hun motivatie en nieuwsvaardigheden, dan zien we dat

Nieuwsmotivatie, vaardigheden, vertrouwen

Online deelnemen aan maatschappelijke discussies

Het is interessant om te zien hoe jongeren online omgaan met actuele maatschappelijke discussies over onderwerpen als politiek en verkiezingen, migratie en vluchtelingen, ecologie en energie, armoede, gender en seksualiteit. Door het dalend Facebookgebruik bij jongeren, moeten we een onderscheid maken tussen de Facebookgebruikers en de niet-gebruikers.

Onder de actieve jonge Facebookgebruikers 

Wanneer jongeren zich wat meer willen uitspreken over een maatschappelijk thema, dan blijkt jezelf op ‘aanwezig’ zetten bij een Facebookevent de populairste manier.

Een kwart van de jongeren was ooit lid van een Facebookgroep over actuele maatschappelijke topics (25%) of tekende een petitie die ze op Facebook zagen (23%).

Van de jongeren die Facebook niet gebruiken:

Conclusies

 

Medegefinancierd door de financieringsfaciliteit voor Europese verbindingen In de publicaties en producten van het B-BICO-project wordt slechts de mening van de auteur(s) weergegeven. De Europese Unie is niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in deze publicatie.


Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.