Jongeren en nieuws: Apestaartjaren 2018
Met Apestaartjaren houden Mediawijs, Mediaraven en imec-MICT-UGent tweejaarlijks het vergrootglas boven het mediagebruik en -bezit bij jongeren. Dit doen ze aan hand van een vragenlijst bij een twintigtal middelbare en lagere scholen.
In die vragenlijst komen verschillende digitale thema’s aan bod: naast het mediagebruik en -bezit, wordt gepeild naar wat ze denken over privacy, sexting, technostress, nieuwsconsumptie, sharenting en online burgerschap.
In de zomer van 2018 werd een deelonderzoek uitgevoerd met de focus op nieuwsgebruik bij jongeren.
Methodologie
De vragenlijst over nieuws werd bij 2681 jongeren (12-18 jaar) bevraagd. Rekening houdend met de officiële cijfers van het Vlaamse Ministerie voor Onderwijs, is deze steekproef representatief voor de Vlaamse jongeren op vlak van geslacht, graad en opleidingstype. De antwoorden werden gewogen op deze drie parameters om de representativiteit verder te optimaliseren. Na deze weging bestaat onze steekproef uit 2000 jongeren, waarvan 1017 (51%) jongens en 983 (49%) meisjes.
Enkele trends
- Jongeren volgen wekelijks de actualiteit vooral via hun sociale media (78,3%). Samen met televisie (74,2%) en radio (60,9%) vormen ze de belangrijkste nieuwskanalen voor jongeren.
- Onder jongeren is er een algemene trend om het nieuws minder frequent te volgen in vergelijking met 2016.
- Geen enkel nieuwsonderwerp kan de jongeren echt boeien.
- Over het algemeen hebben jongeren een weinig uitgesproken manier om nieuws te raadplegen. Ze zien zichzelf eerder als passieve gebruikers.
- Ondanks het feit dat ze niet heel veel met nieuws in aanraking komen, schatten ze hun nieuwsvaardigheid hoog in.
Drie type nieuwsgebruikers
We kunnen onder de jongeren drie categorieën van nieuwsgebruikers onderscheiden: toevallige nieuwspassant, sceptische nieuwsontwijker, nieuwswijze omnivoor. Aan de hand van een zelftest kunnen jongeren ontdekken tot welk profiel ze behoren. Dit biedt kansen aan zichzelf en opvoeders om hierover in dialoog te gaan.
Download het rapport over het nieuwsgebruik bij jongeren.
Het volledige Apestaartjaren onderzoek kan je terugvinden op www.apestaartjaren.be.