Home » In de kijker » Jongeren en nieuws: Apestaartjaren 2018

Jongeren en nieuws: Apestaartjaren 2018

Met Apestaartjaren houden Mediawijs, Mediaraven en imec-MICT-UGent tweejaarlijks het vergrootglas boven het mediagebruik en -bezit bij jongeren. Dit doen ze aan hand van een vragenlijst bij een twintigtal middelbare en lagere scholen.

In die vragenlijst komen verschillende digitale thema’s aan bod: naast het mediagebruik en -bezit, wordt gepeild naar wat ze denken over privacy, sexting, technostress, nieuwsconsumptie, sharenting en online burgerschap.

In de zomer van 2018 werd een deelonderzoek uitgevoerd met de focus op nieuwsgebruik bij jongeren. 

Methodologie

De vragenlijst over nieuws werd bij 2681 jongeren (12-18 jaar) bevraagd. Rekening houdend met de officiële cijfers van het Vlaamse Ministerie voor Onderwijs, is deze steekproef representatief voor de Vlaamse jongeren op vlak van geslacht, graad en opleidingstype. De antwoorden werden gewogen op deze drie parameters om de representativiteit verder te optimaliseren. Na deze weging bestaat onze steekproef uit 2000 jongeren, waarvan 1017 (51%) jongens  en 983 (49%) meisjes.

Enkele trends

Drie type nieuwsgebruikers

We kunnen onder de jongeren drie categorieën van nieuwsgebruikers onderscheiden: toevallige nieuwspassant, sceptische nieuwsontwijker, nieuwswijze omnivoor. Aan de hand van een zelftest kunnen jongeren ontdekken tot welk profiel ze behoren. Dit biedt kansen aan zichzelf en opvoeders om hierover in dialoog te gaan.

Naar de test. 

Download het rapport over het nieuwsgebruik bij jongeren.

Het volledige Apestaartjaren onderzoek  kan je terugvinden op www.apestaartjaren.be.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.