Dossier Mei '68
Ondertussen is mei ’68 al weer 50 jaar geleden. Deze revolutie zorgde voor heel wat ophef en heeft heel wat betekend voor onze democratie en onze persvrijheid. Maar wat is er nu weer gebeurd, hoe heeft die onze democratie vandaag beïnvloed en wat is er nog van overgebleven? En wat weten jongeren hier over? Doet dit bij hen een belletje rinkelen? Voer voor een klasdiscussie dus. Maar hoe begin je daar nu aan?
Nieuws in de Klas lanceert samen met Het Archief voor Onderwijs en VRT NWS een hele waaier aan mogelijkheden om rond dit thema te werken in de klas.
- KLAAR brengt een nieuwsfragment en beeldcollectie op maat om een klasdiscussie op gang te trekken;
- een analyse van de online media over mei ’68 kan je terugvinden in een uitgebreid themadossier van Media.21;
- en extra collectie over de muzikale revolutie in mei ’68 vind je terug op Het Archief voor Onderwijs. Om de collectie te bekijken moet je eerst aanmelden op de website van Het Archief voor Onderwijs.
Tips voor de leerkracht
- Haalt een studentenprotest iets uit? Eind jaren ’60 brak over de hele wereld studentenprotest uit. Jongeren kwamen op voor hun rechten of verzetten zich tegen hun regering. Heeft dat echt iets opgeleverd? Bestaat er nu ook nog studentenprotest? En wat moet je doen als je zelf wil protesteren? De KLAAR -aflevering geeft je meer info over mei ’68 en wat dit allemaal betekend heeft. Ideaal om de les mee te starten en om een klasdiscussie op gang te brengen
- Heeft een studentenprotest zin?
- Wat is er in mei ’68 gebeurd? Heeft dit een impact gehad?
- Kan je hier vandaag nog gevolgen van terugvinden?
- Zijn er vandaag nog gelijkaardige protesten?
- Is een protest de enige manier om iets aan te kaarten?
- Heb je zelf ooit al eens deelgenomen aan een protest?
-
In het dossier van Media.21 kijken we echter niet naar de gevolgen van de revolutie, maar naar links en naar rechts, naar waar de oorsprong zou kunnen liggen, naar wat voorafging aan mei ’68. In dit dossier ontdek je drie verschillende artikels en drie verschillende invalshoeken met bijhorende vragen en antwoorden.
-
Wil je nog een stapje verder gaan? Via de collectie van het Archief Voor Onderwijs ontdek je hoe muziek een uiting werd van protest. The Summer of Love was de voorbode van de revolutie in ’68. Popmuziek werd een klank en beeldbord voor een eigen levensmodel. De jongeren moeiden zich voor het eerst met politiek. Verschillende beeldfragmenten nemen je leerlingen mee naar de tijd van toen.