Opiniemakers

Er komt heel veel informatie op ons af. Hoe verwerk je die op een kritische manier? Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Hoe ga je om met meningsverschillen en wat als dat uit de hand loopt? En hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? Met het lespakket Opiniemakers ontdek je samen met je leerlingen een antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte opiniemakers!

Voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. Dit lespakket kwam tot stand in samenwerking met HUJO.

Wat komt aan bod

Opiniemakers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

 1. Wat is kritisch denken en hoe doe je het?
 2. Drogredenen en omgaan met meningsverschillen.
 3. (Online) polarisatie en haatspraak.
 4. Debatteren kan je leren.
 5. Actief burgerschap.

Zo gebruik je het

Elke module van Opiniemakers bestaat uit volgende delen:

 • Online video’s met opdrachten
  Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. Je kan de video’s terugvinden via de link onderaan deze toolpagina.
 • Een methodiek voor in de klas
  In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven.

Vanaf december 2022 is er ook nog een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema’s te praten of discussiëren in de klas. 

Dit heb je nodig

 • Download de handleiding voor leerkrachten met alle info over de thema’s, de methodieken en de werkbladen. 
  • Bijbehorende powerpoints bij de methodieken vind je hier.
  • Print de aparte werkbladen voor je leerlingen.
 • Bezorg je leerlingen de link naar de video’s en opdrachten.
 • Vind extra inspiratie in de bundel met gespreksmethodieken. 
 • Ontdek de gekoppelde eindtermen. 
 • Houd deze toolpagina in de gaten voor meer info over de challenge!

Alle info op opiniemakers.be.Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.