Home » Aan de slag met Nieuws in de Klas » Lesmateriaal » Lesfiche: Cijfers in het nieuws

Lesfiche: Cijfers in het nieuws

Het aantal verkeersslachtoffers per jaar, het vertrouwen van de Belg in de politiek en het aantal betogers die mee op straat zijn gekomen.

Ons dagelijks nieuws staat vol met cijfers. Niet alleen kan je met cijfers dingen aantonen, het geeft ons ook de mogelijkheid om dingen te vatten en in perspectief te plaatsen. Vaak wordt informatie in de actualiteit gevisualiseerd, zodat je de gegevens beter zou begrijpen. Dit kan gebeuren door middel van grafieken, diagrammen, landkaarten, plattegronden,… De verzamelnaam van deze visualisaties is infografieken of illustraties.

Cijfers geven de indruk dat iets correct en betrouwbaar is. Veel meer dan wanneer een journalist spreekt over veel of een aantal. Want cijfers kunnen emoties oproepen, de aandacht trekken en mensen overtuigen. De aanwezigheid van cijfers is dus belangrijker dan de inhoud en de details die cijfers geven.

Het is wel aangeraden om alle gegevens van een infografiek grondig te bestuderen. Soms kunnen deze immers nogal een vertekend beeld geven. Uiteraard liggen sommige cijfers vast. De manier waarop iets voorgesteld wordt, hangt vaak samen met de manier waarop een gebeurtenis weergegeven wordt. Zo kunnen cijfers positief of negatief weergegeven worden afhankelijk van de boodschap die men wil brengen.

Daarom is datawijsheid belangrijk. Het is het bewust, actief, kritisch en creatief omgaan met data. Het is het vermogen om data te zoeken, vinden, beoordelen en gebruiken als informatie en het zelf produceren van data.

INHOUD LESFICHE

MATERIAAL 

 

VOORBEELD

 Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.