Feitencheckers

Niet alle informatie die online verschijnt klopt altijd, of is even betrouwbaar. Wat is desinformatie? Hoe herken je het? Wat zijn betrouwbare bronnen? Hoe werken sociale media algoritmes? Hoe leer je berichten en beelden factchecken? Met het Feitencheckers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte factcheckers.

Voor leerlingen uit de tweede graad secundair onderwijs. Dit lespakket kwam tot stand in samenwerking met StampMedia.

Wat komt aan bod

Feitencheckers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

  1. Misinformatie en desinformatie.
  2. De rol van algoritmes in de verspreiding van desinformatie.
  3. Hoe worden we misleid? Over framing en propaganda.
  4. Online misleiding: phishing, deepfakes, memes en complottheorieën.
  5. Wat doet een factchecker? En wat kan je zelf doen?

Zo gebruik je het

Elke module van Feitencheckers bestaat uit volgende delen:

  • Een online video met opdrachten 
    Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. Je kan de video’s terugvinden via de link onderaan deze toolpagina.
  • Methodiek(en) voor in de klas
    In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven. 

Dit heb je nodig



Aanmelden

Meld je aan om een week lang gratis kranten en magazines in de klas te ontvangen of om de status van je bestelling te volgen.

Heb je nog geen account? Dan moet je eerst registreren.

Let op: De themadossiers en het lesmateriaal op de website van Nieuws in de Klas kan je zo gebruiken.

 

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord herstellen

Vul je e-mailadres in. We sturen je een mail met instructies om je wachtwoord te wijzigen.

 

Aanmelden

Subscribe to our mailing list

* indicates required

Nieuws in de Klas gebruikt deze informatie enkel om je op de hoogte te brengen van activiteiten, weetjes en trends uit de sector en van onze organisatie. Vink hieronder 'nieuwsberichten' aan als je op de hoogte wil blijven:

Je kan op elk moment jouw gegevens verwijderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken onderaan elke e-mail die je van ons ontvangt, of te mailen naar info@nieuwsindeklas.be. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.